Tuesday, May 21, 2024
HomeАктуално от днесГл.комисар Николов в Благоевград: Има достатъчно укрития при бомбена или радиационна заплаха

Гл.комисар Николов в Благоевград: Има достатъчно укрития при бомбена или радиационна заплаха

В България има достатъчно укрития при евентуална бомбена или радиационна заплаха, но към момента няма основания да се мисли за такава. Това заяви в Благоевград главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция  “Пожарна безопасност и защита на населението“.

В момента се прави електронен регистър на всички скривалища, който ще е готов до края на деня.

Всички укрития и бомбоубежища се проверяват ежегодно, увери главен комисар Николов и даде гаранции за тяхната надеждност:

“На практика, във всички жилищни сгради и обществени, строени след 50-те години на миналия век, мазетата им са пригодени за такива неща. Конструктивните изисквания за тези скривалища са напълно спазени”.

Но призна, че оборудването и запасяването в тях е проблемно:

“Оборудването общо като цяло ще кажа, че пак е оборудване от 50-60 години, старо оборудване”,

Всички места за укрития при евентуална заплаха, ще бъдат вписани в електронен регистър:

“Идеята е следващата седмица да успеем да го активираме, така че натискайки едно копче да знаете къде е вашето укритие и как по най-бързия начин може да се укриете”.

Предстои подписване на договор с мобилните оператори за приложения, които ще са в помощ на хората при бедствени ситуации:

“В диалог съм с мобилните оператори, така че при информации за бедствия, за настъпващо бедствие друга опасност предупреждение към хората ще бъдат давани по една система, наречена БГ Алерт, първо предупреждение какво да очакват хората, и кратки указания какво следва да направят, за да защитят собствения си живот”.

Началникът на пожарната даде старт на изграждането на първия на Балканите обучителен център за реакция при наводнения.

Източник – БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular