Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаГрипът набира скорост и в Дупница! Опашки се вият през детските кабинети

Грипът набира скорост и в Дупница! Опашки се вият през детските кабинети

  • Д-р Красимир Панчев: Най-податливи са децата около 3-4 години, голяма част от тях за първи път се срещат с това заболяване

  • В момента има превес на грип тип А, коронавирусът също не е изчезнал , отчитат лекарите от Дупница и Благоевград

Усложнения от грип препълниха коридорите пред педиатричните кабинети в Дупница. „В момента преобладават случаите на грип , вероятно с превес на тип А. Не мога да потвърдя точния щам, защото не се изследват проби. Дали е известният в публичното пространство щам „Камбоджа” или друг може да се докаже само чрез лабораторно изследване. Симптомите са свързани с висока температура, болки в гърлото, силна хрема и кашлица . Най-податливи към него са децата около 3-4 години, защото част от тях за първи път се срещат с грипен вирус. Заради изолацията, ограниченото контактуване и преобладаването на коронавирусната инфекция, грипът се беше отдръпнал. Сега отново имаме превес на грипен вирус, което не значи, че ковид е изчезнал напълно. Има и остри респираторни заболявания. Родителите трябва да потърсят своевременна лекарска помощ, за да не настъпят усложнения като бронхити, пневмонии и др.”, коментира педиатърът д-р Красимир Панчев.
Деца с усложнения от грип и други остри респираторни инфекции са настанени в Детско отделение на Общинската болница в града. Повечето от хоспитализираните са с пневмония в резултат на вирусна или бактериална инфекция.
„Имаме десет деца към днешна дата, а капацитетът на Детското ни отделение е 16 легла. Хоспитализираните са на възраст между 3 и 10 години. Това не е известния напоследък щам „Камбоджа“. Става дума за грип, който е тип А или тип Б. Именно с него са заразени децата. Има някои, които го прекарват средно тежко и с усложнения, но и те се повлияват от терапията и се възстановяват бързо“, коментира д-р Бонев.

Притеснени родители алармираха в социалните мрежи, че през почивните дни в Детско отделение на общинска болница „Св.Иван Рилски” не са осъществявали прегледи и прием, поради запълнен капацитет. По техните думи, медиците от Спешния център са насочвали малките пациенти към Неотложния кабинет на частната болница, с който общопрактикуващите лекари имат сключени договори.В понеделник коридорите на поликлиниката отново бяха препълнени от малки пациенти и техните притеснени родители. Опашки се вият пред всички педиатрични кабинети, като прегледите се извършват само с предварително записан час от предишен ден.

В Благоевград , където вече има обявена грипна епидемия също отчитат увеличаване на броя на заболелите деца, но според тях ситуацията все още не е критична.„Ситуацията не е чак толкова тежка. Половината от капацитетът ни е свободен. Към момента имаме настанени 15-16 деца от 30 легла капацитет на отделението. Те се възстановяват бързо и не мога да кажа, че го карат тежко. Не съм компетентен по темата с щама „Камбоджа“, а и трябват допълнителни изследвания, за да се установи. Най-вероятно става въпрос за грип А“, заяви директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев.
И там специалистите предупредиха, че епидемията от Ковид-19 все още не е отминала. Те подчертават, че трябва да се спазват противоепидемичните мерки и заради грипната вълна, която очевидно набира скорост сред най-малките пациенти.

RELATED ARTICLES

Most Popular