Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионДупницаГуна Иванова идва за първи път на фестивала „Рила ни гледа” в...

Гуна Иванова идва за първи път на фестивала „Рила ни гледа” в Дупница

Международният фестивал “Рила ни гледа” ще се проведе в Дупница това лято, съобщи хореографът и гл. худ. ръководител на Танцов състав „Зора” към едноименното читалище Дилиана Диканска, която е сред главните организатори. За първи път във фестивала ще участва голямата певица Гуна Иванова. Тя ще изнесе рецитал преди галаконцерта и ще бъде в журито, което ще оценява вокалните групи. Новост е и конкурсът „Фестивалът през обектива”, в който ще могат да се включат любителите на фотографията, заснели интересни моменти от събитието. Заради пандемията, ограничила възможностите за подготовка на формациите, които ще участват в изявите с конкурсен характер, фестивалът ще се проведе месец по-късно от обичайното време – на 10 и 11 юли, а не на 10 и 11 юни, както досега.

„Фестивалът ще протече по обичайния начин – в първия ден е конкурсът, а вторият ден е опознавателен. Ще участват формации от всички етнографски области на България. Ще дойдат и участници от чужбина с български корени. Те ще представят запазени български фолклорни хора и песни, както и песни и танци от държавата, в която живеят. Страните, от които са, ще запазя в тайна, за да има изненада. В двата дни ще има „Улица на занаятите”. Ще се проведе и поход до Седемте рилски езера. Ако времето не позволява, ще направим разходка до Гейзера в Сапарева баня и до Овчарченския водопад. Председател на журито, което ще дава оценка на танцовите състави, ще бъде проф. Даниела Дженева, която е преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В това жури са още Благовеста Калчева, също преподавател в АМТИИ, и Мариян Василев – преподавател в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) – София. Председател на журито, което ще оценява вокалните групи, отново ще бъде Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. В това жури е и народната певица Гуна Иванова, която ще участва за първи път в нашия фестивал”, каза Дилиана Диканска.

Това ще бъде 11-о поред издание на фестивала. По традиция „Рила ни гледа” ще бъде в градския парк „Рила”. Изявите започват на 10 юли (събота) в 10,00 часа. Същия ден в 18,30 часа е рециталът на Гуна Иванова, а в 19,00 часа – галаконцертът.

Броят на участниците все още не е ясен, тъй като желаещите да се включат в изявите все още подават заявки (срокът e до 3 юли). Както е известно, мотото на фестивала е „Съхраняване и популяризиране на автентичния български фолклор и стимулиране на неговото развитие в наши дни!” И тази година фестивалът ще бъде под патронажа на кмета на община Дупница Методи Чимев.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular