Friday, July 5, 2024
HomeРегионДупницаДо 10 г. затвор грозят техника Симеон Йорданов за убийството на шивачката...

До 10 г. затвор грозят техника Симеон Йорданов за убийството на шивачката Мариана Станкева при катастрофа в Дупница, почернената дъщеря М. Минева: Не каза едно съжалявам, погребахме майка в затворен ковчег

 

Вдовецът Кънчо пред съда в Кюстендил: Обувките и телефонът на жена ми бяха изхвръкнали в храстите, от удара върху фолксвагена имаше дупка от 20 см

Експертът Ценко Вапцанов: Тялото на жената е летяло 10 метра

Убиецът на майка ми Симеон Йорданов още не е казал едно съжалявм, проплака в съда дъщерята Мирослава Минева от Дупница. Тя поиска затвор за шофьора, отнел живота на шивачката Мариана Станкева при катастрофа на 1 февруари м.г. на ул. „Венелин” в Дупница. Шивачката издъхва, след като е блъсната от лек автомобил „Фолксваген Поло”, управляван от Симеон Кирилов Йорданов, работещ в „Асансьорна техника”. Кюстендилският окръжен съд даде ход на делото, срещу водача е повдигнат обвинителен акт за причиняване на смърт по непредпазливост. Грозят го между 3 и 10 години затвор. Частни обвинители станаха двете дъщери на жертвата – Вергиния и Мирослава, съпругът Кънчо и майката Йорданка, на 79 години. Възрастната жена пропусна заседанието, за да не си навлече допълнителен шок, казаха близките й. „Симеон трябва да лежи в затвора, защото по един или друг начин е причинил смъртта на майка ми. Моите подозрения са, че неговата защита се опитва да го измъкне. Подразни ме това, че искат да изкарат, че майка е пресичала неправилно. Това не е вярно. Тя отгледа и двете ми деца, които са на 12 и на 16 години. Възпитавала ги е да се оглеждат на пътя. Възмути ме арогантното поведение на Симеон. Мина се една година, живеем в един район, а той като човек не дойде при нас да каже – съжалявам. Аз също съм шофьор. Никой не е застрахован. Държи се пренебрежително, на улицата ни отминава, никаква реакция няма от негова страна. Държи се така, че все едно не е виновен и че все едно е блъснал котка, а не човек. Познавам го по физиономия от махалата, приятел е на наша съседка. Никакъв контакт не е поискал с нас. Искам да си изтърпи наказанието, защото майка е изтърпяла страшни болки“, добави Мирослава. Мариана Станкева умира, преди да влезе за операция в реанимацията на софийска болница.

„Майка беше с множество счупвания. На погребението ковчегът беше затворен, за да не я гледат хората. Исках да я запомнят такава, каквато си е била“, през сълзи сподели Мирослава, която не се разделя с портрета на майка си, дори и в съдебната зала. Съпругът на починалата Кънчо първи даде показания пред съда. Разбрал за случката в автобуса, на път за работата си в „Енергоремонт”. „Опитах се да я избера по джиесема четири пъти, но не се свързах. Върнах се на мястото, където бе инцидентът. Видях тялото на жена ми, покрито с палто, чантата отхвръкнала на една страна, разпилени документи, телефонът беше в храстите, обувките също. На предното панорамно дясно стъкло на фолксвагена има дупка с диаметър от 20 сантиметра. В продължение на седем години със съпругата ми изминавахме заедно един и същи път. Аз обаче тогава останах да затворя вратата на гаража. Не видях какво се е случило. Мариана имаше диоптър от 0,75. Слагаше очила само за шиене. Тогава пътят беше сух, а времето студено“, сподели Кънчо.

Колегата му Георги Петков е човекът, позвънил на телефон 112. „Говорехме си и чух глух удар. Видях, че жената прави ротация във въздуха, като въртене на колело с ръцете и краката. Просто хвърчеше от удара. Чух, че водачът на автомобила се вайка и говори по телефона: „Убих човек“, споделя Георги. По думите му шофьорът Симеон е карал с поне 70 км в час, но точната скорост ще бъде уточнена от експертиза. С приятел не посмели да пипнат тялото, за да не направят грешка. „Нямаше признаци на живот, дори дрехата не се помръдваше от дишането“, казва Георги. Заедно с него е друг колега – Красимир Николов. „Не съм чул свистене на гуми, но едно глухо „буф“, и то два пъти, значи двоен удар. Фолксвагенът беше спрял до тротоара. Жената на Кънчо беше тих и спокоен човек. Аз тогава много се стресирах от случката. Ние бяхме там и чакахме автобуса. Сега дори няма да разпозная шофьора“, споделя Красимир. Полицаят Ивайло Каракашев е дежурен по време на инцидента. Автопатрулът пристига на ул. „Венелин” от друг инцидент в село Крайници. Съобщено било за катастрофа с неправилно пресичаща пътното платно жена. „Видях, че предното панорамно стъкло е счупено. Имаше и косми по дървото. Водачът бе тестван за алкохол, пробата бе отрицателна“, заяви пред съда униформеният. По делото бяха приети и две експертизи – съдебномедицинска и автотехническа. Експертът Ценко Вапцанов заяви, че шофьорът  се е движел със скорост от 50 км/ч. „При удара се е получило едно „носене” на тялото, при което то е летяло на 10 метра. Жената е ударена в главата, а преди това в таза. Доказателство за това са счупеното дясно панорамно стъкло и изкривената броня”, каза той пред съда. Следващото заседание по делото ще продължи в края на юни с разпит на неявилите се двама свидетели.

Дъщерята Мирослава с портрета на майка си

Свидетелите и колеги на Кънчо – Георги Петков и Красимир Николов

Крайният вдясно е шофьорът Симеон Йорданов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular