Monday, May 13, 2024
HomeРегионПетричЕвелина Николова пред петричани: По силите ми е да спечеля златото в...

Евелина Николова пред петричани: По силите ми е да спечеля златото в Париж

Делегация от родния град посрещна на летище София бронзовата медалистка от Токио 2020 и треньора Петър Касабов

Вълнуващи моменти на летище София съпроводиха посрещането на олимпийската медалистка Евелина Николова и на треньора на женския национален отбор по борба Петър Касабов – и двамата от Петрич.

С родопски гайди и погача състезателките ни по борба от Олимпийските игри в Токио бяха приветствани на родна земя. Да поздравят медалистките Евелина Николова и Тайбе Юсеин, дойдоха президентът на федерацията Христо Маринов, генералният секретар Валентин Райчев, както и легендарният Александър Томов, член на Управителния съвет на БФ Борба и председател на клуба по борба на „Левски“.

Петричанката Евелина Николова трудно сдържаше емоциите си пред посрещачите, които я очакваха в родна България. Между тях бяха баща й, брат й, много близки със семействата си и нейният откривател Людмил Кандиларов – дългогодишен международен съдия по борба първа категория. Него Евелина определя като основен фактор в избора й на спортно поприще. „Той ме заведе за първи път на тепиха в залата на НСБ „Цар Самуил” при заслужилия треньор Венцислав Полизоев – вече покойник”. Близките на Евелина Николова по категоричен начин подканиха Кандиларов да застане до нея, защото го заслужава. Началникът на отдел „Спорт” към община Петрич Наке Манастерлиев връчи букет цветя от името на кмета Димитър Бръчков. Очаква се в близките дни Евелина да бъде посрещната от съгражданите си и лично от градоначалника, както и да бъде обявена за почетен гражданин на Петрич.
“В момента се чувствам много щастлива, понеже видях усмивките на всички тези хора, които ме посрещнаха. Видях и всички съобщения, които ми писаха. Вече започвам да усещам какво съм постигнала”, заяви Евелина Николова.
“Успях, извоювах си го по достоен начин, преборих се – това бяха думите, които си казах след спечелването на бронза. Пътят беше много труден, много дълъг, но в същото време имах и много прекрасни моменти. Бих казала, че си заслужаваше всичко”, категорична е медалистката. 28-годишната Евелина не мисли да спира с борбата и да се задоволява с постигнатото досега.
“Токио е един трамплин за мен. Париж е съвсем скоро, само след три години, така че ще се опитам там да взема олимпийското злато”, заяви тя.

Николова разкри, че е имала моменти, в които й се е искало да се откаже. “Тежко винаги има, но аз се радвам, че имам правилните треньори и хора до себе си, които успяват да ме държат спокойна и да ме мотивират смело да гоня мечтите си. След загубата на полуфиналите бях доста разочарована, но тогава поговорих със старши треньора на националния отбор Петър Касабов и с личния ми треньор Мирослав Гочев, които ми казаха да се успокоя, защото ми предстои борба за бронзовото отличие”, разказа Евелина. “Сега ще си взема малка почивка и след това продължаваме подготовка, защото имаме още състезания до края на годината”, добави Евелина Николова и благодари за подкрепата на треньора Петър Касабов, Българската федерация по борба, Министерството на младежта и спорта и созополския клуб, в който се подготвя.
“Благодарение на всички тях сега имаме този медал”, завърши тя. Треньорът на женския национален отбор по борба Петър Касабов призна, че е силно развълнуван след завръщането си на родна земя от Олимпийските игри в Токио. “Едва сдържам сълзите си. Много приятно съм изненадан, дано все повече се случват такива посрещания и да даваме повод за радости на хората. Удовлетворението е голямо по простата причина, че го чакахме много. Щастлив съм. Винаги искам още и знам, че винаги можем да постигнем още малко. Горд съм, че съм начело на този отбор”, заяви Касабов при пристигането си. „В петък най-вероятно заедно с Евелина ще пристигнем в родния ни град Петрич”, допълни още Касабов.

Ташко СУЛЬОТОВ

Снимки: Т. Сульотов, община Петрич

RELATED ARTICLES

Most Popular