Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниБългарияЕкоактивисти скачат за уволнените директори на парковете "Рила" и Пирин"

Екоактивисти скачат за уволнените директори на парковете “Рила” и Пирин”

 

Владимир Милушев:  Спрях джиповете към езерата

Екоактивисти излязоха на протест след отстраняването на директорите на парковете – „Рила“ и „Пирин“. Природозащитници изразиха недоволство от решенията във ведомството под ръководството на служебния ресорен министър. Акцията бе организирана от коалиция “За да остане природа в България”. Протестиращите смятат, че липсва воля за справяне с проблемите в сектора в полза на природата. Поводът за това мнение е решението на Националния съвет по биологично разнообразие отпреди седмица, свързано с приемането на природозащитни цели, касаещи и изграждането на автомагистрала “Струма”.Природозащитниците твърдят, че е приет проект на частна консултантска фирма, вместо на изготвено от учените предложение.

Те не са съгласни също с кадровите решения в министерството, свързани с освобождаването на Владимир Милушев и Валери Мечев от ръководните постове на националните паркове “Рила”  и “Пирин”.

Уволненият директор на национален парк „Рила“ Владимир Милушев каза, че не разбира мотивите за отстраняването му.

„Мотивите за уволнението ми, според мен, са неоснователни. Като екип ние постигнахме много – един от успехите ни, които мога да посоча е спирането на джипове в района на Седемте рилски езера – каза Владимир Милушев и допълни, че не е работа на служебното правителство да сменя ръководни кадри.

” Мотивите в заповедта са несправяне със служебните задължения. Общо взето това е липса на координация, липса на добро управление, липса на добър контрол. След като само няколко седмици по-рано в проверка, извършена от същото министерство, беше упоменато, че контролът на територията на Национален парк „Рила“ е много добър. Няколко седмици по-късно с точно противоречив мотив е връчена заповедта за освобождаване“, коментира още Милушев.

Със същата заповед бе освободен и директорът на парк „Пирин“ Валери Мечев. Милушев и Мечев бяха назначени за директори на двата парка в началото на март от редовния кабинет „Петков“. Милушев признава, че е назначен без конкурс, но причината била липса на време за процедурата.

Той смята, че за този период от 7 – 8 месеца е успял да свърши много работа в парк „Рила“.

„Успяхме, защото работихме заедно – с общината, с полицията, с районната дирекция по горите, с областната управа“, изтъкна уволненият директор.

От МОСВ казаха, че решението за освобождаване идва след направени комплексни проверки, които са установили редица слабости при управлението на парковете , както и липса на административен опит и неспазване на законоустановените процедури. Освен това е установено, че директорите на „Рила“ и „Пирин“ са назначени без проведен конкурс. Предстои да бъдат обявени конкурси.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular