Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниСвятЕрдоган: Съвместните патрули с руските военни в Сирия започват в петък

Ердоган: Съвместните патрули с руските военни в Сирия започват в петък

Турският президент обеща отговор на US резолюциите за арменския геноцид и санкциите

Турция разполага с информация, че изтеглянето на кюрдските сили в Североизточна Сирия на поне 30 км от турската границата е непълно, заяви президентът Реджеп Ердоган въпреки руските уверения, че е приключило.

Ако е необходимо, Турция може да разшири зоната за сигурност в Северна Сирия, каза турският президент в реч пред парламентарната група на партията си в Анкара.

По думите му „в скоро време“ Турция ще започне „нова борба“ с тероризма, но не уточни какво има предвид.

Според турски медии може да става дума за искането на Турция да бъде предаден сирийският кюрдски командир Мазлум Кобани.

Ердоган заяви, че съдбата на терористите, изтеглили се отвъд зоната за сигурност с ширина 30 км, ще бъде същата като на другите. Той съобщи, че по турски данни при операцията са били „неутрализирани около 900 терористи“. Според него град Кобани също трябва да бъде поставен под турски контрол.

Турско-руски патрули

При турската операция в Северна Сирия са били овладени около 4200 кв. км, съобщи Ердоган. Той добави, че съвместните патрули с руските части в Сирия ще започнат в петък на дълбочина до 7 км.

Съгласно постигнатото в Сочи на 22 октомври споразумение между Анкара и Москва се очакваше съвместните патрули в Сирия да започнат в дълбочина от 10 км от зоната с ширина 30 км по протежение на турско-сирийската граница, от която кюрдските въоръжени формирования се изтеглиха. 150-часовият срок за изтегляне на кюрдските милиции изтече вчера в 17 часа българско време.

Критики към Европа

Ердоган отново заклейми подкрепата на европейски страни за кюрдските въоръжени формирования в Сирия, които Анкара смята за терористи заради връзките им с нелегалната ПКК. По думите му те правят грешка, която ще осъзнаят, когато по улиците им започнат да избухват бомби. Според него „терористичната змия“, която тези страни хранят, ще се обърне и ще ги ухапе.

За „геноцида“ над арменците и санкциите

Пред журналисти в Меджлиса турският президент заяви, че все още не е взел решението си дали ще отиде в Съединените щати. Американският президент Доналд Тръмп покани турския лидер за среща във Вашингтон на 13 ноември.

Ердоган обаче посочи, че турският парламент ще отговори на резолюциите на американския, едната от които признава за геноцид масовите убийства на арменци, а другата настоява за санкции срещу Турция заради операцията в Сирия.

В речта си пред депутатите от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) турският държавен глава категорично отхвърли резолюцията на американския Конгрес, с което за пръв път Конгресът определя като геноцид смъртта на 1,5 млн. арменци между 1915 и 1923 г. в Османската империя.

По думите му американският ход няма никакво значение, Турция не го признава и не приема страна, в чиято история има робство и геноцид, да й изнася уроци по история.

Решението беше прието вчера с мнозинство от 405 на 11 гласа на датата, на която Турция отбелязва своя национален празник.

Анкара от десетилетия успешно блокираше решение, назоваващо трагичните събития „геноцид“.

Конгресът прие с голямо мнозинство и предложението, което призовава президента на страната Доналд Тръмп да наложи санкции на Анкара заради военната й операция в Северна Сирия./БНР

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular