Wednesday, May 22, 2024
HomeСкоростиЗа какво да внимаваме при избор на автомобил в интернет?

За какво да внимаваме при избор на автомобил в интернет?

Почти всички търсачки за употребявани автомобили работят идентично: въвеждате в полето с лупата желаните от вас критерии като марка, модел, възраст, изминати километри. С помощта на филтри може да ограничите офертите до определена държава или провинция.

Резултатите обикновено се визуализират в списъчен вид и могат да бъдат подредени по критерии като цена, актуалност на офертата и изминати километри. Можете да сравните цените директно в таблиците или да ползвате безплатна оценка на цената, която повечето портали предлагат на основни езици. По този начин ще си създадете важно усещане за пазара и цените, на които се предлага обектът на вашето желание.

Всяко описание на употребяван автомобил или мотоциклет съдържа не само подробности за техническите характеристики, но и данни за контакт с продавача. Ако е възможно, разпитайте и се информирайте дали реномето му е добро и се оценява като коректен. При оферти на търговци бихте могли например да се поровите в интернет за коментари и оценки, дадени от други клиенти. Обадете се по телефона на продавача и си уговорете дата и час за тест драйв. Уверете се или помолете да ви потвърдят, че избраният автомобил или мотор е все още наличен, особено когато ви дели по-сериозно географско разстояние.

Между сериозните и професионални продавачи и търговци нерядко се наместват или крият несериозни предложения. Ето някои препоръки за повишено внимание:

Авансовото плащане почти винаги е червена лампа. Бъдете подозрителни, когато продавачът изключително упорства да заплатите капаро. При търговията с автомобили важи златното правило: пари срещу автомобил!
Обърнете внимание на начина на комуникация с продавача: важно е продавачът да бъде достъпен и откриваем не само чрез електронната поща, а да вдига телефона си и да връща обаждането, ако не може да реагира на вашето повикване на момента. Разгледайте интернет сайта на корпоративния продавач или търговеца. Проверете данните за контакт. Страницата би трябвало да съдържа също така информация за пощенски адрес, седалище на дружеството, материално отговорното лице и оторизирани сътрудници и представители. Когато сте избрали предложение от интернет сайт, сравнете дали данните от обявата съответстват на това, което четете в сайта на продавача.

Изключително важно е да направите предварителен оглед на харесания автомобил или мотоциклет и, разбира се, да го покарате. Ако все пак сте решени да се сдобиете с возило директно от мрежата и да се доверите на доставка до дома, то тогава за предпочитане са онлайн оферти, предлагани от големи и международно утвърдени интернет портали.

В този случай участващите в портала търговци в повечето случаи се проверяват редовно, а при сключени онлайн сделки важи правото за връщане на покупката в рамките на 14 дни.

Сериозен проблем в областта на търговията с употребявани автомобили напоследък е така нареченият фишинг. Проверявайте контактните данни на подалите офертата. Чрез прихващане (фишинг) интернет мошеници се представят за продавачи или търговци, клиентът е заблуден, че преговаря със собственика, но реално комуникира по мейл или телефон с бандити./ autobild.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular