Tuesday, May 21, 2024
HomeАктуално от днесЗеленски обвини ООН, че не изпълнява функциите си

Зеленски обвини ООН, че не изпълнява функциите си

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини ООН, че не изпълнява функциите си, след като се обърна с реч към Съвета за сигурност на ООН, в която очерта списък на предполагаемите руски зверства, включително в украинския град Буча.

Във видеообръщение тази нощ към украинския народ Зеленски каза:

„Съветът за сигурност на ООН съществува, но няма сигурност в света, за никого. Това означава, че Организацията на обединените нации в момента не е в състояние да изпълнява функциите, за които е създадена. Има само една държава, която е виновна за това – Русия, която дискредитира ООН и всички други международни институции, в които участва. Всъщност, не точно участва, а се опитва да блокира всичко конструктивно и да използва глобалната архитектура, за да разпространява лъжи и да оправдава злото, което върши.“

Руският министър на външните работи Сергей Лавров нарече събитията в украинския град Буча „провокация“, чиято цел е да провали мирните преговори между Москва и Киев. Той призова Украйна и западните ѝ съюзници да се отнесат по-отговорно към преговорния процес.

Френският президент Еманюел Макрон и украинският му колега Володимир Зеленски са обсъдили снощи мерки, които да гарантират, че извършените в град Буча убийства няма да останат ненаказани, предаде ДПА.

Франция е предоставила специално 490 000 евро на Международния наказателен съд, с цел да помогне решаването на случая, съобщиха източници от френското президентство след разговора, продължил около час. Освен това Париж може да предостави на съда двама съдии и 10 жандарми.

Зеленски е помолил Макрон да помогне на хората в обсадения град Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

Междувременно Испания стана поредният член на ЕС, който обяви експулсирането на руски дипломати. Подобни решения вчера взеха Италия, Дания и Швеция, които последваха Франция и Германия.

В Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще посети Киев тази седмица, обвини Русия, че води безмилостна война срещу украинския народ.

Забраната за внос на руски въглища – за която се твърди, че ще струва на Москва четири милиарда евро годишно – беше най-удивителната мярка в последния кръг от предложени санкции на ЕС. Все още няма споразумение за забрана на вноса на руски петрол и газ.

Очаква се САЩ също да удължат собствените си санкции срещу Русия и според съобщенията те ще се насочат към двете дъщери на Путин и най-голямата руска банка./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular