Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионПерникИзследват за детски паралич всички украински деца в Пернишко

Изследват за детски паралич всички украински деца в Пернишко

8-годишно момиченце тръгна на училище в ОУ “Алеко Константинов”

Всички деца, бягащи от войната в Украйна и пристигащи в Пернишка област, ще бъдат изследвани за детски паралич, съобщи на БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Александър Златанов. Изследването ще се прилата при бежанци до 18-годишна възраст. За целта днес д-р Златанов ще пусне заповед, обяви той пред БТА. По думите му заболяването е рисково и разпространението му не бива да се допуска.
Д-р Златанов увери, че всички пристигащи украинци се тестват за коронавирус. Около 100 са настанените в региона украински граждани, по данни на областната администрация.
Служителите на РЗИ са изработили специална анкетна карта за събиране на информация от пребиваващите украински граждани на територията на региона, включваща статуса и възможностите за започване на работа, желание за включване на децата в образователната система, необходимост от хуманитарно подпомагане, здравни грижи и всякаква институционална подкрепа.
В Перник миналата седмица отвори врати врати временен Център за подпомагане на лица, потърсили закрила от войната в Украйна.
Засега само едно дете от пребиваващите в Пернишка област бежанци от Украйна ще учи в българско училище, съобщи на БТА Евгения Колева – началник отдел “Организационно-методическа дейност и контрол” в Регионалното управление на образованието (РУО). Момичето е на осем години и ще постъпи в Х основно училище “Алеко Константинов” в Перник. Комисия ще проведе събеседване с детето и ще определи в кой клас да продължи обучението си, уточни Колева.
Петгодишно дете от Харков кандидатства за детската градина в ковачевското село Калище, каза кметът на Ковачевци Васил Станимиров. По думите му, след като детето получи необходимия статут за закрила, ще бъде прието. Майка му пък ще работи в Дома за стари хора в Ковачевци. Двамата са настанени в къща в туристическия комплекс край стадион “Димитровец” в с. Ковачевци.
В Брезник са подадени заявления за обучение на две украински деца в детска градина “Брезица” – съответно на година и половина и 3 г., съобщи заместник-кметът Мария Добревска. По думите й децата все още нямат необходимите документи от миграционните власти, за да постъпят. В Пернишка област пребивават 42 украински деца. Осем от тях са новорегистрирани.

RELATED ARTICLES

Most Popular