Sunday, June 16, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилката Ан-Никол Войнска представи УНСС в европейско състезание по права на човека

Кюстендилката Ан-Никол Войнска представи УНСС в европейско състезание по права на човека

Нашият отбор си подели третото място с Оксфорд

Отборът на Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) представи България на полуфинал в най-голямото англоезично състезание за защита на правата на човека в света. В редиците на тима е Ан-Никол Войнска – възпитаничка на Езиковата гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил.

За втора поредна година УНСС участва в състезанието HelgaPedersenMootCourtCompetition. Отборът за настоящата 2022-2023 учебна година е в състав Ан-Никол Войнска и Росица Тонева (в позицията на жалбоподатели) и Елина Костадинова и Илея Рашид (в позицията на правителствени агенти). Треньори са Христо Пешев и Мартина Богданова – бивши състезатели и треньори в същото състезание.

За пръв път България беше представена от два отбора на финалните кръгове – този на СУ „Св. Климент Охридски“ и на УНСС. Оборите успешно минаха квалификационните рундове в Тбилиси, Грузия, между 24 и 26 февруари, задминавайки 53 отбора и класирайки се в топ 18 за цяла Европа.

По време на финалите в Страсбург, Франция, отборите се представиха достойно, като състезателите от УНСС постигнаха исторически успех, достигайки до полуфинал и разделяйки третото място с отбора на Оксфордския университет.

Отборът и треньорите му благодариха на всички, които ги подкрепяха в хода на състезанието.

„Наистина изключителен успех, за който целият ни отбор работеше неуморно през последната година, за да се реализира. Имахме много безсънни нощи, а уикендите и празничните почивни дни бяха чудесна възможност за допълнително обсъждане на един измислен казус. Ние водихме една крайно неравностойна битка в продължение на 9 месеца със “звездни отбори”. Това са отбори с многогодишна традиция в това състезание, зад които стояха десетки международно признати специалисти в материята. Това са отбори, които имат неограничени ресурси, пледират на майчиния си език и са пределно запознати как работи прецедентната правна система. Те са фаворитите. От другата страна сме ние – участваме за втора година, научихме се да пледираме на английски, сваляхме пиратски книги и разчитахме на добрата воля на бивши български състезатели. Може и да не спечелихме състезанието, но успяхме да надскочим себе си и да стигнем достатъчно далеч в тяхната игра и по техните правила“, сподели Ан-Никол Войнска.

Отборът на УНСС  е голямата изненада в 11-ото издание на състезанието. Благодарим на всички, които ни подкрепиха и се надяваме този успех да бъде достатъчно важен повод за затвърждаването на гласуваното доверие, допълни още кюстендилката. Тя е от Випуск 2020 на Езиковата гимназия под Хисарлъка.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular