Wednesday, June 26, 2024
HomeАктуално от днесКюстендилци се поклониха пред мощите на свети Мина

Кюстендилци се поклониха пред мощите на свети Мина

С празнична литургия и курбан отбелязаха храмовия празник

В Деня на свети великомъченик Мина – 11 ноември, бе отслужена празнична света литургия в едноименния храм в Кюстендил. Освен това беше осветен курбан за над 500 жители на града.
Празникът на храма започна ден по-рано с посрещане на частицата мощи на св. Мина, каза архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак.
Той припомни, че мощите на светеца бяха посрещнати на централния площад „Велбъжд“ в Кюстендил през юли. Светините са дарение на Кюстендилска духовна околия от Доростолския митрополит Яков, а светецът е почитан като покровител на семейството и закрилник на сираците и бездомните.


На 10 ноември в храма беше отслужена празнична вечерня с петохлебие. Празникът продължи в четвъртък с утреня, света литургия и водосвет.
Храмът „Свети великомъченик Мина” в Кюстендил е най-големият в града, изграден е през 1859 година. До него има аязмо с лековита вода. През 1934 година върху фасадата на православния храм са поставени възпоменателни плочи, като на тях са изписани имената на загиналите за родината офицери и войници от град Кюстендил.
Повече от 660 жители на общината имат имен ден на 11 ноември, съобщиха от администрацията на кмета Петър Паунов. Името Мина носят 8 души, а Минка – пет дами. 340 души носят името Виктор, а 311 дами са наречени с името Виктория. Трима души носят името Минчо.

Свети Мина е чудотворец, покровител на семейството, сираците, бездомните и бездетните.
Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на поелите на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата му за здраве на децата, за радост и благополучие на дома.
Св. великомъченик Мина е бил войник в Египет и за вярата си е посечен с меч през трети век. Почитта към светеца воин е от времето на мъченическата му смърт за вярата през 296 г.
Приема се, че той помага и за намирането на изгубени вещи. В народните поверия е смятан и за повелител на вълците.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular