Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионРилаЛазарки наричаха за здраве и благоденствие в Рила

Лазарки наричаха за здраве и благоденствие в Рила

Лазарки огласиха с песните си град Рила на Лазаровден. Пременени в национални носии красивите момичета започнаха обиколката си в местната черква „Св. Николай Чудотворец“, където се представиха с програма и получиха благословията на отец Стефан Костов. След това групата гостува на жителите на квартал „Рилица“.

Лазаркитеот Детската вокална група „Рилски звънчета“, подготвени от Емилия Начева, и Детския танцов състав на хореографа Асен Колевпяха, танцуваха и наричаха за здраве, берекети благоденствие. Празникът завърши с програма в центъра на града. Традицията да се лазарува в Рила се пази и предава благодарение на местното читалище, към което са двете групи. Както всяка година, и сега празникът бе истинска атракция, на която се насладиха не само рилчани, но и пътуващи към Рилския манастир туристи, които спираха, за да се порадват на красивите лазарки.

В навечерието на големия празник Възкресение Христово рилчани ще спазят и друга традиция – ще направят великденски базар. Той се организира ежегодно от Общината, с участието на НЧ „Христо Ботев 1898“, ОУ „АверкийПопстоянов“, ОДГ „Тодора Миладинова“, Дневния център за възрастни хора и центровете от семеен тип. Тази година базарът ще бъде на 2 май пред Културния дом.

Същия ден – Велики четвъртък, работещите в Общинския музей „Алекси Рилец“ ще гостуват на детската градина и заедно с малчуганите ще боядисват яйца.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular