Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионБлагоевградЛичният лекар на починалата бременна жена: Настоях да влезе в болница 10...

Личният лекар на починалата бременна жена: Настоях да влезе в болница 10 дни по-рано

  • В сряда стават ясни причините за смъртта на 43-годишната жена

  • Кметът Герчев: Разлог скърби! За 3 дни се простихме с  Магдалена Петрова и с още две жени

До дни трябва да приключи проверката в МБАЛ Благоевград по случая с починалата след усложнения от коронавирус бременна жена.  Причините за смъртта й трябва да станат ясни в сряда. Десет дни преди фаталния й край  личният лекар е настоял тя да бъде прегледана от гинеколог и незабавно да бъде настанена в лечебно заведение. Д-р Джупанов от Разлог, който е личен лекар на цялото семейство, е прегледал бременната жена в късния следобед на 5 март. Въпреки че не е имала ярко изразени симптоми на Ковид, той е бил категоричен, че 43- годишната жена трябва да постъпи в болница. „Моят съвет беше още в петък, когато за пръв път дойдоха, по най-бързия начин да се обърнат към акушер-гинеколог. Основното беше да влязат по най-бързия начин в болница, защото там имаше рискове – възраст, наднормено тегло, кръвно и така нататък“, обясни лекарят. През почивните дни той е поддържал постоянна връзка по телефона с жената и е продължил да настоява пред съпруга й да вземат спешни мерки: „В неделя съпругът ѝ дойде, за да вземе документите за преглед и пак му повторих, аз съм го описал и документално, задължително веднага да тръгнат към болницата“, каза той пред БНР. Едва на четвъртия ден бременната жена постъпва в Акушеро-гинекологичното отделение на областната болница в Благоевград  и час след това е преместена в реанимация. В събота сутринта тя губи битката с Covid-19.

От МБАЛ-Благоевград твърдят, че е направено всичко възможно да бъде спасен животът на жената. Свикана е била специална лекарска комисия, за да се назначи най-правилното лечение. Правен е опит и жената да бъде транспортирана за болница в София. Дали има грешка в лечението предстои да установят две проверки – вътрешноболничната и тази назначена от Медицински надзор.  От МБАЛ-Благоевград твърдят, че е направено всичко възможно да бъде спасен животът на жената. Свикана е била специална лекарска комисия, за да се назначи най-правилното лечение.

В момента в болницата в Благоевград се лекуват още три бременни жени с коронавирус. Две от тях са с леки симптоми, една със средни.

В същото време кметът на Разлог инж. Красимир Герчев поднесе съболезнования на близките на починалата бременна жена и написа прочувствено в социалните мрежи: “Една майка в петия месец – Магдалена Петрова загуби битката с живота. Отне й я коварната болест. Отне два живота наведнъж…”

Само за три дни Разлог се прости с три жени. “Завинаги от нас си отиде и Магделина Панкова – жива връзка с корените на Разлог, дългогодишен участник и ръководител на “Група за обреди и обичаи, и традиционни разложки хора”, част от женска фолклорна група “Разложки напеви”. Разлог се прощава и с Мария Додева –дългогодишен учител, участник в Самодейния театър на Разлог. Нейните човешки уроци не се забравят. Изказвам искрени съболезнования на семействата за непрежалимата загуба… Скърби и Разлог. Бог да ги прости!”, написа още кметът на Разлог във фейсбук.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular