Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионПерникЛишават от 1 млн. лв. издръжка „заспали” културни институции в Перник

Лишават от 1 млн. лв. издръжка „заспали” културни институции в Перник

Театърът на година поглъща 250 000 лв. от бюджета, без да има нито една своя постановка от 4 г., каза кметът Ст. Владимиров

Преразпределят се около 1 млн. лв. в сферата на културата в Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров. Досега те са били изразходвани предимно за заплати и осигуровки на членове на художествени състави, които не произвеждали равностоен продукт.
Сред засегнатите институции е общинският драматичен театър “Боян Дановски”, чиято ежегодна издръжка от общинския бюджет е приблизително 250 000 лв. От четири години театърът не е представил своя постановка, в същото време има актьори на щат, мотивира позицията си Владимиров. „Ще се закриват бройки на хора, които по никакъв начин не могат да са полезни за културата в Перник, независимо дали са администрация, дали са актьори и т.н. Не е нормално четири години да няма нито една постановка и да има актьори на щат. Около 250 000 лв. са разходите за театъра всяка година. Четири години – това са милион. Ако дам милион на някоя фирма да ми построи тротоари и тя за четири години не е сложила и една плочка, то това си е за Прокуратурата направо. Нито закриваме театър, нито оркестри. На всички се дава терен – ето я сцената, ползвайте я и създавайте продукт, който да се продава. Общината с каквото може, ще съдейства и ще помага”, коментира градоначалникът на Перник.
Обсъждат се промени и в трите щатни оркестъра към Двореца на културата – камерен, народен и духов.
Пернишкият кмет подчерта, че финансирането за културната сфера не само ще бъде запазено, но и дори увеличено. Средствата обаче ще бъдат пренасочени за реални дейности, а не за заплати. Владимиров се ангажира общината да помага на творците за създаване на продаваем продукт.
Кметът обещава богат културен живот с освободените средства и ежеседмични постановки, на които да се насладят перничани.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular