Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаМъж почина след падане в Рила, изпратеният хеликоптер не е могъл да...

Мъж почина след падане в Рила, изпратеният хеликоптер не е могъл да кацне

Инцидентът е станал в района на Скакавишкия водопад

Мъж загина след падане в района на Скакавишкия водопад в Рила планина, съобщи Кирил Чолаков от Планинската спасителна служба (ПСС) в Дупница. Инцидентът е станал в неделя около обяд.

Заради случая е била задействана процедурата за излитане на военен хеликоптер от авиобаза Крумово, но машината не е могла да кацне в района. Екипът е преценил, че обстановката представлява опасност и за машината, и за живота на екипа в нея, каза Чолаков. Пострадалият вече е бил починал.

Падането е станало от най-високата точка на Скакавишкия водопад, която е около 70 метра. При това положение загиналият мъж, на възраст около 40 години, не е имал никакви шансове да оцелее, бил е и с много травми, казаха планински спасители.Сигналът е бил подаден от очевидци на инцидента.

Дежурните от планинския отряд в Дупница, които имат база при Седемте рилски езера, са пристигнали на мястото за по-малко от час, но не са успели да го спасят. Планинските спасители са открили пострадалия в много тежко състояние и мъжът е починал от травмите си.

Дежурният спасител от централата на ПСС към Българския Червен кръст Ася Джамбазова уточни, че хеликоптерът все пак е направил опит да кацне, но долината в района на х. Скакавица се е оказала недостъпна за този размер летателна машина. Джамбазова напомни за инцидент от зимата на 2020 година, когато на същото място планинските спасители успяха да спасят алпинист в района на водопада, тъй като словашкият медицински хеликоптер, който беше наличен за обслужване на състезанието тогава, го транспортира директно от мястото на злополуката.

Планинските спасители изразяват своята благодарност към военната авиобаза „Крумово“ за бързата и адекватна реакция.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular