Wednesday, May 22, 2024
HomeНовиниБългарияНаводненията в страната (ОБЗОР)

Наводненията в страната (ОБЗОР)

  • От НИМХ отчетоха, че най-голямо количество дъжд е паднало в Пловдив – 69 л/кв.м

 

Поредният ден на поройни дъждове предизвика наводнения и транспортни проблеми в редица населени места в страната. Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури и условия за градушки беше обявен за 18 области на 2 юни – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, София-град, Софийска област, Перник и Кюстендил и Благоевград.

От НИМХ отчетоха, че най-голямо количество дъжд е паднало в Пловдив – 69 л/кв.м, следван от Пазарджик – 37 л/кв. м, Враца -33 л/кв. м, и Кърджали – 16 л/кв.м, съобщи „Фокус”.

Поради интензивен дъжд и свлечени кални маси временно беше ограничено движението по главен път София – Варна, на магистрала „Тракия“, както и в отделни участъци в областите Търговище, Плевен, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. От МВР съобщиха, че най-много сигнали за наводнения са получени на територията на Велико Търново, Пазарджик и Пловдив.

Велико Търново

Постъпилите сигнали бяха главно в община Елена (гр. Елена и с. Константин). Получени са седем сигнала за наводнени дворове, приземни етажи и мазета, които са обработени своевременно. Три екипа работиха по сигналите за с. Константин. Заради интензивните валежи кметът на Велико Търново Даниел Панов назначи денонощен мониторинг на реките Янтра и Белица. Засега нивата са под критичните стойности. Локални наводнения са възможни заради наносите в реките.

Нови дупки затрудниха движението по част от улиците във Велико Търново след поройните дъждове в града. Пропадна пешеходна пътека в началото на улица „Полтава” в посока София. Сходни проблеми се наблюдаваха и в други квартали в града.

Враца

Порой наводни и Враца. Там няма данни за наводнени имоти, но един от основните булеварди се превърна в река. Заради повреда за кратко се задейства и оповестителната система за ранно предупреждение при бедствие. Десетки коли се оказаха в капана на водата.

Пазарджик

В оперативния център на пазарджишката пожарна служба са постъпили около 50 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, магазини и участъци от пътната инфраструктура. Получени са сигнали и за закъсали автомобили. Те са обработени от пет екипа на РДПБЗН-Пазарджик. Повечето от получените сигнали бяха за частни домове – жилищни блокове, кооперации, мазета и др. От обществените сгради беше наводнен единствено приземният етаж на общежитието на спортното училище.

За кратко време улиците в Пазарджик потънаха под вода заради поройния дъжд. До 40 см бяха завиряванията по централните улици и кръстовища, а на кръговите кръстовища при КАТ в посока Пловдив и при моста над река Марица в посока Белово и Пещера нивото на водата надхвърли половин метър.

Пловдив

Над 170 са сигналите за наводнени приземни етажи и мазета, постъпили в пожарната служба на Пловдив. Няколко от съобщенията бяха и за наводнени участъци от пътната инфраструктура и закъсали автомобили. Шест транспортни участъка бяха наводнени и не се допускаше преминаването на превозни средства през тях. Отводнени бяха 4 болнични заведения, изтеглени бяха няколко автомобила – с бременна жена, майка с 2 деца и майка с 3 деца. Екипи се отзоваха на 2 сигнала за евакуиране на трудноподвижни хора. Създадена бе и организация за предислоциране на сили и средства от съседни области на Пловдив, които оказваха помощ при обработването на сигналите.

София

В дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община бяха получени шест сигнала за завирени участъци вследствие на проливния дъжд в София. Проблеми имаше на ул. „Пейо Йорданов”, бул. „Проф. Капитан Лазаров“ и ул. „Боян Магесник“. В пожарната е получен един сигнал за паднали клони. Не е имало проблеми с градския транспорт, както и с нивата на реките и общинските язовири.

Стара Загора

Заради пороите река Гюрля излезе от коритото си в старозагорското село Средногорово и заля няколко къщи. В град Николаево също бяха отчетени по-големи количества валежи – около 30 л/кв.м, което причини наводнения в няколко имота, намиращи се в по-ниската част на населеното място. Екипи на пожарната реагираха своевременно и изпомпаха събралата се вода.

Прогноза
За 3 юни остава повишена вероятността за локални интензивни дъждове и градушки. Валежи и гръмотевични бури се очакват главно в Западна и Централна България. Жълт код за интензивни валежи и условия за градушки е обявен в 9 области на страната – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик и София-град и Софийска област. На места там се очакват количества дъжд до 25-30 л/кв.м, локално и повече./Факти.бг

 

RELATED ARTICLES

Most Popular