Saturday, June 29, 2024
HomeРегионДупницаНад 130 душисе включиха в маратона "Чиста Струма“

Над 130 душисе включиха в маратона “Чиста Струма“

Общо 130 души и 10 деца се включиха в маратона без отпадъци “Чиста Струма RUN“ по бреговете на реките Струма и Банщица край Кюстендил, организиран от сдружение “Чиста Струма“.

Участниците бяха от Кюстендил и околността, Дупница, Перник, Благоевград и София.

Надпреварата беше в три дестинации – 10 километра, пет км и детско трасе с дължина от два км. За участие в дългите дестинации на маратона имаше такси от 20 и 30 лв., а всеки можеше да подкрепи инициативата финансово и допълнително.

Събраните средства ще се изразходват за дейности по изваждане на отпадъци от реката, сортиране на ръка и извозването им към пунктовете за рециклиране или депониране, каза за БТА Людмила Добрева от “Чиста Струма“. Тя уточни, че събраната сума е над две хиляди лева.

От миналата година сдружението работи и по инициатива за купуване на съоръжения, които ще бъдат поставени в река Струма и ще събират боклуци, влачени по течението й, за да не се налага ежегодно организиране на постоянни почиствания. Съоръженията представляват дървени конструкции, които няма да нарушават коритото на реката. Те ще бъдат поставени на няколко места и ще събират отпадъците в ръкав, откъдето ще ги прибира и извозва багер.

За съжаление, документацията ни отне много време, но очакваме до месец да имаме яснота дали можем да поставим тези съоръжения. Изпратили сме писма до областната администрация в Кюстендил, Басейнова дирекция “Западно-беломорски район” и Регионалната инспекция по околната среда и водите в София. Такива съоръжения ще бъдат прецедент за България и, ако получим положителен отговор, те ще могат да бъдат поставяни и на други места в страната, където има подобни проблеми, разказа Добрева.

RELATED ARTICLES

Most Popular