Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионБобов долНад 1,8 млн. лв. харчи община Бобов дол за чистота догодина

Над 1,8 млн. лв. харчи община Бобов дол за чистота догодина

Над 1,8 млн. лв. за поддържане на чистотата предвижда управата на Бобов дол за следващата година. Сумата е заложена в план-сметка на Общинското предприятие «Чистота, озеленяване и благоустройство» за приходите и разходите за поддържане на чистотата на територията на миньорската община за 2021 г. 332 467 лв. са предвидени за събиране на битови отпадъци и транспортирането им до депата или инсталации и съоръжения за обезвреждане. Планират се разходи за събиране и извозване на 1800 съда тип „Мева”, 445 контейнера тип „Бобър” и 77 броя 4-кубикови контейнери от населените места в общината с честота  един път седмично. За осигуряване на съдове за съхранение на битови отпадъци – кофи и контейнери, са предвидени 27 800 лв. За проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци и други инсталации или съоръжения за обезвреждане на битови отпадъци са заложени 545 566 лв. Във връзка със спряната в началото на 2018 г. със заповед на директора на РИОСВ Перник експлоатация на общинското депо за неопасни отпадъци се предвиждат и разходи за услуги по предварително третиране и транспортиране на смесени битови отпадъци, които са в размер на 360 000 лв. В тази част са включени и разходите за отчисления съгласно Закона за управление на отпадъците за 2021 г. за прогнозните 2263 тона отпадъци в размер на 185 566 лв.

За почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване, са предвидени 356 805 лв.

Планират се средства за закупуване на материали, препарати и инструменти за почистването на уличните платна, площадите, алеите и парковете и други територии, предназначени за обществено ползване по населените места в общината; почистване и поддържане на дъждоприемните шахти; зимно почистване и поддържане на уличната пътна мрежа на територията на община Бобов дол, метене, миене на улици, почистване на гробищните паркове по населените места в общината. Предвижда се почистване на речни корита, дерета, нерегламентирани сметища и при ситуации на извънредни обстоятелства. Определените в план-сметката средства ще бъдат включени в проектобюджета на общината за 2021 г. като приход и разход. Докладната записка на кмета Елза Величкова, част от която са план-сметката и разходите за чистота на предприятието, ще бъде разгледана от общинските съветници на заседание на 30 декември.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular