Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионБобов долОбщина Бобов дол тегли 790 000 лв. заем за плащания за рекултивацията на...

Община Бобов дол тегли 790 000 лв. заем за плащания за рекултивацията на депото

Заем за финансиране на плащания за рекултивация на местното депо ще тегли община Бобов дол. С докладна записка кметът Елза Величкова иска съгласието на Общинския съвет за сключване на договор за кредит с „Фонд ФЛАГ” ЕАД, по силата на който да поеме краткосрочен общински дълг с цел реализацията на проекта, финансиран от Оперативна програма „Околна среда”. Максималният размер на дълга е до 790 000 лв. Срокът на погасяване – до 12 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части без такса за предсрочно погасяване. Източникът за погасяване на главницата ще са плащанията от  управляващия орган на проекта при максимален лихвен процент – шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4.083%. Общинските съветници ще вземат решение по докладната на свое заседание на 30 декември.

Преди 2 месеца община Бобов дол възложи поръчка за рекултивация на старото общинско сметище. В срок от 3 месеца изпълнителят трябва да извърши техническа, а след това и биологична рекултивация на депото, като срокът за биологичната рекултивация е 36 месеца. Стойността на поръчката е над 770 000 лв., осигурени от програма “Околна среда”.

Както сме писали, сметището е използвано 45 години, в които от около 15 декара са натрупани около 300 000 куб. метра смесени отпадъци.

Припомняме още, че сметището не отговаряше на изискванията за безопасност и техническа обезпеченост, заради което в началото на 2018 г. бе закрито. Рекултивацията предвижда заравяне на образувалото се езеро и изграждане на клетки с отговаряща на новите изисквания настилка и система за отвеждане на отпадните от разлагането на отпадъците газове. Бобов дол е сред общините в Кюстендилска област, които влизат в сдружението за изграждане на регионално депо в Дупница.

RELATED ARTICLES

Most Popular