Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионКюстендил"Не" на "Другите българки", казаха ОбС-Кюстендил и граждани

“Не” на “Другите българки”, казаха ОбС-Кюстендил и граждани

Недопустимо е моделите на Майстора да бъдат заменени с транссексуални, декларират местните съветници

 

Общинският съвет в Кюстендил прие декларация, с която се обявява против организирането и провеждането на скандалната изложба “Другите българки”. Това стана с гласовете на 28 общински съветници. В декларацията, внесена от общински съветници от гражданската квота на “Партия на зелените” в Кюстендил, се казва: “Владимир Димитров-Майстора не само прославя нашия град в цял свят, той е икона за цяла България. Считаме, че е недопустимо моделите в картините му да бъдат заменяни”.

В декларацията е записано, че откриването на изложбата е предвидено да бъде на 8 март, в пространството за културни събития “The Steps”. Общинските съветници настояват пред организатора й Михаил Вучков откриването й да бъде отменено.

Освен декларацията, в Общинския съвет в Кюстендил е внесена и подписка, в която са се включили над 100 жители на Кюстендил, също обявили се против откриването на изложбата.

Припомняме, изложбата представя транссексуални, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора, като проектът е на Михаил Вучков. Зад инициативата застават фондацията “Single Step”, онлайн изданието Out.bg, страницата “Не на нетолерантността”, Национален фонд “Култура” и филантропът Георги Балинов. Вучков, който работи по изложбата “Другите българки” от 2010 година, бил вдъхновен от личните истории на цяла група транссексуални момичета в България. Сред моделите му е бившият културист Тихомир, който вече се представя като Мелиса.

В социалните мрежи се развихри сериозна дискусия по темата.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular