Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионДупницаНова схема! Амбулантни търговци от Молдова предлагат ножове и козметика в Дупница,...

Нова схема! Амбулантни търговци от Молдова предлагат ножове и козметика в Дупница, представят се за бежанци от Украйна с цел оборот

За измамно поведение от страна на амбулантни търговци в центъра на Дупница, алармират граждани. Чужденци от Република Молдова предлагали комплекти с ножове, козметика и домашни потреби, като се представяли за бежанци от Украйна. Търсейки съчувствие и състрадание у хората , търговците разказвали драматични истории как са избягали от войната и търсят начини за препитание тук. „Във вторник млад мъж ме спря на алеята пред Градския универсален магазин и ме попита дали  разбирам руски език. Когато му отговорих, че разбирам той ми разказа, че е бежанец от Украйна. Дошли с роднини в страната, за да избягат от военните действия. Предлагаше ми комплект с ножове. Щом обаче го потих от кой град и коя област на Украйна е,   момчето се смути и не можа да ми отговори нищо.Това силно ме озадачи и отказах покупката”, разказа Вера Георгиева.  Впоследствие тя разпитала и разбрала от търговците в района, че мъжете са от Молдова и извършвали тази дейност от месеци в града.  С началото на войната и пристигането на първите бежанци в Дупница те прилагали нова стратегия, за да правят повече оборот и продават стоките си. „За мен това е неприемливо. Нямам нищо против всеки да търси начини за работа и изкарване на средства, но в случая става въпрос за злоупотреба с положението на хора, които наистина имат нужда от помощ. Някои недобросъвестно  използват думите война и Украйна, за да печелят пари”, коментира Вера Георгиева.

Сигнали за нерегламентирана амбулантна търговия има и в социалните мрежи в Дупница като се разказва , че мъже и жени обикалят града и близките села, за да  предлагат най-различни предмети и стоки. Предпочитаните места за алъш-вериш от страна на молдовците били в близост до ГУМ, в района на старата автогара и пазара . Обикаляли и селата в Дупница и региона.  Възрастни хора пък били смутени от факта, че младите мъже дори влизали в дворовете на къщите, за да предлагат комплектите с ножове. Обикновено пазарлъкът тръгвал от 90 лева и стигал до цена от 30 лева за комплект ножове, в зависимост от възможностите на клиента и умението му да не отстъпва.

RELATED ARTICLES

Most Popular