Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионБанскоОбщина Банско посрещна скъпи гости, Н.Пр. Серафим разказа за чудесата на...

Община Банско посрещна скъпи гости, Н.Пр. Серафим разказа за чудесата на иконата на Пресвета Богородица Акатистна

По покана на кмета на община Банско  Иван Кадев и неговия екип, на посещение в Общината бяха Неврокопският митрополит Серафим, игуменът на Светогорския Зографски манастир схиархимандрит Амвросий, архиерейският наместник отец Янко Русков и други духовни лица.
По-рано, в църквата „Света Троица” бе отслужена  архиерейска света литургия по повод донасянето в Банско на копие на Чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна, намираща се в Зографския манастир на Света Гора, Атон. Иконата е осветена при своя първообраз в Зографския манастир, а от 1 юни е поставена за постоянно поклонение в храм „Св. Троица“.
Н.Пр. Серафим разказа за събитията, поради които тази света икона е призната за чудотворна и е наречена така. Впечатляващо е, че чудесата с нея, започнали в далечната 1276 година, продължават и досега.
Иван Кадев благодари на свещениците за високата чест, с която Община Банско е удостоена чрез тяхното присъствие. Особено вълнуващо за миряните от града е присъствието на игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий, тъй като историята на Банско е неразривно свързана с този манастир. Връзката със святото място се поддържа жива от средата на 18 век, когато с дарения на Хаджи Вълчо и други будни банскалии е изградено източното крило на манастира, т.н.Банска махала. И досега Банско подпомага възстановителните работи в манастира, а за много хора ктиторството за Зографския манастир чрез средства и труд се е превърнало в духовна мисия.
Кметът на Банско сподели с духовните лица още една инициатива на млади местни хора – да започне събирането на средства за изографисването на източната страна на църквата „Света Троица”.

RELATED ARTICLES

Most Popular