Monday, June 17, 2024
HomeРегионДупницаОлга Китанова: Община Дупница е стабилна финансово

Олга Китанова: Община Дупница е стабилна финансово

Разплатихме над 5 млн.за бившето сметище, заяви изпълняващата длъжността кмет

Увеличихме заплатите на медицинските сестри, имаме едно добро управление на финансите

Над 8, 1 млн. лв. са постъпленията в хазнатана община Дупница. Това стана ясно на пресконференция, на коятоизпълняващата длъжността кмет Олга Китановапредстави отчета за 9-месечието. Съобщено бе още, че са увеличени възнагражденията на медицинските сестри, работещив училищното здравеопазване. Увеличението е от 1 октомври и влиза в сила със задна дата – от 1 юли. „Брутната средна работна заплата на медицинските сестри е между 1 900 и 2 300 лв. в зависимост от класа прослужено време. Направихме увеличението, за да бъдат привлечени млади кадри“, каза Олга Китанова. Изнесени бяха и данни, че за последния месец общината е разплатила над 8,5 млн. лв., което е в резултат на стабилната финансова политика.

Олга Китанова

„Към м. септември постъпленията от местни приходи са 8 122 000 лв. Сумата е съвсем близо до плана, който сме дали в бюджета на общината и с около 250 000 лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. За тази година не сме променяли данъци и такси, но въпреки всичко имаме по-добри приходи. Само постъпленията от местните данъци и такси, включително с такса „битови отпадъци“, са 5 784 000 лв., като сума те нарастват с 5% спрямо миналата година. Нарастване има и при други показателив събираемостта. Тази година има по-големи приходи от продажба на общинска земя. Имаше критики от общински съветници, че през предходната година са направени малко продажби и приходите от управление на общинска собственост са малко. Към момента са реализирани 200 000 лв. повече в сравнение с миналата година“, обяви Китанова. Тя припомни за осигурените допълнително от МРРБ средства за ремонт на улици. Допълнителният ресурс ще даде възможност на общината да освободи средства за други инвестиции.

„Независимо от всичко, което се говори в публичното пространство, общината изпълнява стриктно заложения план, приетия бюджет и реализира приходите, които е заложила. От друга страна, осигуряваме 100 % разплащания – за образование, здравеопазване, социални дейности. В целия този период изпълняваме и европейски проекти на стойност общо над 28 000 000 лв. Общинската администрация не спира да работи интензивно и през този месец и оттук нататък няма да спре“, коментира Олга Китанова.

Изпълняващата функциите на градоначалник изнесе информация и за задълженията на общината. Посочено бе, че към м. септември просрочените задължения към доставчици са 1 915 000 лв. и те намаляват – спрямо същия период на миналата година намалението е със 785 000 лв. „Задълженията се придържат в едни съвсем нормални граници, съгласно показателите, които Министерството на финансите дава, и се разплащат поетапно. Тази  величина е динамична, всеки месец има извършени дейности, получени фактури, но поетапно се разплащат и намаляват. Четох някъде, че тези задължения са 3 000 0000 лв., не, не са“, заяви кметът.

Изнесена бе и информация за разплатени в последните дни средства. 100-процентово е платена рекултивацията на старото сметище, извършена по проект. Сумата  в размер на  5 784 000  лв. е платена в началото на октомври. Средствата са от бюджета на общината. Очаква се до месец – месец и половина, след проверка от оперативната програма за изпълнението на проекта, парите да бъдат преведени и върнати в общинския бюджет. Миналата седмица е изплатена и редовната субсидия за образованието от 1 463 000 лв., както и допълнителна субсидия от 1 310 000 лв. (общо 2 773 000 лв. за всички училища). „Неслучайно изнасям тази информация. Миналата седмица имаше напрежение, звъняха ми директори, учители, които се притесняваха. Беше пуснат слух, че общината няма пари и няма да им бъдат платени средствата. Няма такова нещо. И се обръщам към цялата гилдия – всички учители, всички работещи в тази система, общината винаги е била коректна, ще бъде и високо цени вашия труд. В тазгодишния бюджет значително бяхме повишили и средствата за сектор „Здравеопазване“. В тях влизат всички разходи за училищното здравеопазване, детските ясли и яслените групи. Това са средствата за медицинските сестри – едни много ценни кадри, които са дефицитни в цялата страна и трябва да бъдат стимулирани и пазени, за да могат те да работят,  ние да разполагаме с тях и те да се грижат за нашите деца. На срещи с колективите и синдикатите постигнахме договореност за увеличение на заплатите на медицинските сестри. В момента медицинските сестри в община Дупница са с най-високи възнаграждения в сравнение с техните колеги в цялата област Кюстендил и София, правили сме справка по община. Всички тези разплащания, извършени в последните дни, показват едно стабилно управление на финансите на община Дупница. Затова моля да се спрат спекулациите на тема „Лоши финанси, нестабилно финансово управление“, заяви Олга Китанова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular