Wednesday, May 22, 2024
HomeНовиниБългарияОпит за атентат срещу кортежа на главния прокурор! Заложиха адска машина на...

Опит за атентат срещу кортежа на главния прокурор! Заложиха адска машина на пътя Самоков – Ковачевци за колата на Гешев

Борислав Сарафов: Изключително професионално подготвено и добре изпълнено покушение, взривът е с цел убийство

Опит за атентат срещу главния прокурор бе извършен на пътя между град Самоков и село Ковачевци малко преди обед в понеделник. Бомбата е избухнала в 11.45 пред кортежа на Иван Гешев, в който пътувал и самият той, заедно със семейството си. Те се возели в брониран джип.
При опита за покушение няма пострадали хора, съобщи директорът на Национална следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.
Той обаче подчерта, че взривът е бил извършен с цел убийство.
„Около 11:30 ч. главният прокурор пътувал с автомобила си към София, когато на голям завой, на който скоростта се намалява, избухва взрив. Той бил изключително силен. По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място е установен кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър от близо 3 м”, заяви Сарафов.

По думите му взривът е бил насочен към пътя. „Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент – около 3 кг тротил, по изчисления на експертите. В нея е имало и осколки. Те са се разпилели и са се забили в отсрещните дървета. Очевидно бомбата е била задействана с намерение да убие. Целта ѝ не е била сплашване, не говорим за фойерверки. Металните сачми, които намерихме, бяха с големина на човешки нокът”, заяви Сарафов. Той уточни, че на мястото са намерени и маркери, оставени от извършителите. „Спрямо тях са се ориентирали, кога да задействат бомбата – в момента, в който автомобилът на Гешев минава. Изключително професионално подготвено покушение, а очевидно и добре изпълнено. Само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му, както и случайни минувачи”, подчерта Сарафов.
Според него маршрутите на Гешев са били внимателно следени. “Очевидно главният прокурор е мишена за някого. И то не е мишена, която просто да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита”, категоричен е заместник-главният прокурор.
Наказателното производство, което е образувано по случая, е по Глава 1 от Наказателния кодекс – за терористичен акт. Не се изключват никакви версии.

„Най-вероятно тези хора са били на място. Може би са имали визуален контакт с пътя и преминаващите автомобили. Няма друг по-точен начин да се прецени кога да се детонира бомба, защото по този път преминават много коли. Взривът е избухнал буквално в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с него. По свидетелски показания взривът е изместил в ляво колата на главния прокурор”, разкри директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов.

Главен комисар П. Тодоров: Вдигнати са всички сили, ще изпълняваме действията на прокуратурата

„Вдигнати са всички сили, които са необходими за провеждане на мероприятията по изясняване на случая. На място има представители на ГДНП, директорът на Националната полиция главен комисар Илков, представители на Жандармерията, ГДБОП. Формиран е щаб, министър Демерджиев е в постоянен контакт с всички служби и е информиран за развитието на действията, които предприемаме. Формиран е щаб с всички служби на МВР, които имат отношение по случая, както и представители на НСО и ДАНС”, обясни Главен комисар Петър Тодоров.

„В утрешния ден министър-председателят Гълъб Донев провежда съвещание в МС, в което ще участва както министър Демерджиев, така и представители на службите на МВР – ГДБОП, ГДНП, Жандармерия, НСО, ДАНС, Прокуратурата. Информацията ще бъде обобщена и ще се предприемат действия. Оттук нататък ще изпълняваме всички действия, които прокуратурата ще дава по случая”, каза Тодоров.

Директорът на Национална служба „Полиция” А. Илков: Разследва се всеки момент от дейността на Гешев в последните дни

„Всеки детайл от движението и местопребиваването на главния прокурор Иван Гешев в последните дни, ще бъде разследвано много подробно. Това заяви директорът на Национална служба „Полиция” Атанас Илков на брифинг съвместно с директора на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов близо до мястото, където бомба избухна пред колата на обвинител номер 1. „Взети са мерки за сигурността на главния прокурор Иван Гешев”, гарантира Илков.

Сигналът за непосредствен взрив до колата на главния прокурор е постъпил в 11:50 часа, обяви директорът на Национална служба „Полиция” Атанас Илков. Минути след това са насочени полицейски коли и линейки. Полицаите са реагирали много бързо, районът на взрива е отцепен 5-10 минути след избухването на бомбата, увери Илков. Той не знае дали маршрутът на главния прокурор е бил съгласуван с полицията. Той увери, че полицията действа мащабно като прави множество оперативно-издирвателни мероприятия. „Целият ресурс, ДАНС и МВР в момента е ангажиран с оглед извършителите на това деяние спрямо обществеността”, допълни Илков
Движението по пътя София-Железница-Ковачевци-Белчин бани бе ограничено в понеделник. Пътуващи от столицата до Самоков и обратно се движеха по път II-82 – София-Пасарел-Самоков.

Иван Гешев: Добре, че смених колите в последния момент

Главният прокурор Иван Гешев, срещу когото бе направен опит за покушение с бомба на пътя, коментира, че взривът е бил ужасяващ. Той разкри, че ако не е бил сменил колите, е щял да загине. Взрив е бил заложен и по пътя за Турция, твърдят неофициално от службите.
“Всичко е ОК, добре, че смених колите в последния момент. Иначе … добре, че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха”, коментира пред Епицентър.бг Гешев.

Обвинител №1 се е прибрал късно преди ден от Украйна и е задържал бронираните коли, с които е пътувал натам. Трябвало е след това да замине за Турция с други коли. Той обаче решил да се отклони и да присъства на събитие на младши прокурори в базата на прокуратурата на Цигов чарк .Явно атентаторите са били уведомени за промяната в плановете и са заложили взрива по пътя София-Самоков, но не са отчели, че той може да смени автомобила, в който се вози лично.
Експлозията пред кортежа на главния прокурор стана около 11.45 ч. на пътя София – Самоков, недалеч от крайпътно заведение по пътя за Ковачевци. Гешев се е връщал от Боровец заедно със семейството си, а в кортежа са били съпругата му Детелина Ханчева и дъщерите им Ивет и Далия.

RELATED ARTICLES

Most Popular