Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионПерникПерник се обедини, за да спаси 17-годишната Цвета

Перник се обедини, за да спаси 17-годишната Цвета

  • С благотворителни търгове и концерти спешно събират средства за трансплантация в чужбина

  • Бербатов и местни футболни легенди участват в кампанията за световната шампионка по фолклор

Перничани се обединиха в помощ на Цвета Страхилова. 17-годишната световна шампионка по фолклор се нуждае от спешна трансплантация.

Момичето страда от остра лимфобластна левкемия – Т-клетъчен имунофенотип – рефрактерно заболяване. След четиримесечно лечение и няколко курса на химиотерапия се налага костно-мозъчна трансплантация в Германия. Сумата за това обаче е непосилна за близките й.

„Цвета е много талантлива. Тя е златното момиче на ДЮФА „Граовче”. Балканска, европейска и световна шампионка по фолклор. В колекцията си от медали има над 50 златни медала от национални и международни фестивали и конкурси. „Мили хора, дарете! Капка по капка вир прави. Цвета заслужава да оздравее!”, призовават близките й.

В Перник вече започна кампания по набирането на средства за златното момиче. Все повече хора се включват.

Кутии за дарения са поставени на много места в Перник, както и в София.

Кметството в село Драгичево обяви търг за спортни трофеи. Търгът ще се проведе онлайн, като стартира на 28 май.

Топка с автограф на Димитър Бербатов е сред предлаганите артикули. Футболната звезда бе на посещение в Перник, където се срещна с градоначалника Станислав Владимиров. Научавайки за благотворителната инициатива, Бербатов е заявил, че също ще се включи.

На търга ще бъдат разиграни фланелки на местния футболен клуб “Спортист”, “Миньор” (Перник) и “Берое” (Стара Загора), оригинална фланелка на Ивайло Чочев от престоя му в италианския отбор “Палермо”, фланелка на бившия национален вратар и настоящ състезател на “Лудогорец” Владислав Стоянов, топка, подписана от Ивелин Попов, и др.

С организаторите се е свързал и вратарят на “Локомотив” (Пловдив) Мартин Луков, който също е пожелал да участва в кампанията. Заради големия интерес към търга той е удължен до 2 юни.

В кампанията за Цвета се включи и фризьорски салон в Перник, който обяви, че от 30 май до 30 юни приходите от всеки петъчен ден ще бъдат за Цвета.

От ансамбъл „Граовче” организират два благотворителни концерта. Те ще се проведат на 3 юни и на 17 юни от 18,00 часа в Пионерския дом в Перник.

В село Дивотино от днес ще бъдат поставени кутии за дарения в няколко магазина. Гимназията с преподаване на чужди езици в Перник “Симеон Радев” също обяви, че ще организира благотворителни акции. Те ще се проведат в два поредни дни – 31 май и 1 юни.

В село Ковачевци ще се проведе благотворителен турнир по футбол, организиран от ФК „Димитровец” (деца). Датата е 5 юни, часът – 10,00, а мястото – стадионът в селото. Отборите, потвърдили участие, са ДЮШ „Миньор” (Перник) и ДЮШ „Металург” (Перник). В турнира ще участват четири отбора (очакваме потвърждение), играещи формат Футбол 7, заявиха организаторите.

Във фейсбук е създадена публична група „Заедно за Цвета Страхилова”. Там се предлагат на търг картини и ръчно изработени сувенири, публикува се информация за кутиите за дарения и кампаниите в подкрепа на 17-годишното момиче.

 

Ако искате да помогнете, може да го направите по банков път:

IBAN – BG48UBBS80021461559310 в Еuro

          – BG50UBBS80021018910250 в лева

          – BG69UBBS80021115964810 в USD

          – BIC :UBBSBGSF

Титуляр – Цвета Бойкова Страхилова

 

Телефон на Бойко Бойчов (баща) – 0899983757

 

RELATED ARTICLES

Most Popular