Friday, June 14, 2024
HomeОживлениеПерничанинът Николай Василев –  световен шампион по суплес  в дисциплината „Българска торба“

Перничанинът Николай Василев –  световен шампион по суплес  в дисциплината „Българска торба“

В 18-ти епизод на рубриката “Америка – илюзии и реалности”  на БНР гост бе Николай Василев, български световен шампион по суплес в дисциплината “Българска торба“.

Българската торба се използва активно от трениращите борба, ММА и много други бойни спортове. Този фитнес уред е известен и използван от атлетите из целия свят, но крайно непопулярен в нашата страна.

Българска торба е създадена през 2005 г. от българина Иван Иванов – бивш наш състезател и настоящ треньор по борба в Мичиган, САЩ.

Със състезателя в категория “Екстрийм” – Димитър Георгиев и треньора Васил Трънков

Вдъхновен от силата на едновремешните български овчари, на които често се е налагало да обикалят стадото с агне на гърба, той решава да създаде подобен уред за своите трениращи, с който да им помогне да станат не само по-експлозивни, но и да подобрят своите динамични качества (бързина, ловкост, координация), необходими им в борбата при движения като бутане, дърпане, въртене, приклякане, хвърляне и т.н.

Днес, няколко години по-късно, българската торба е всепризнат уред за физическа подготовка както отвъд Океана, така и на Стария континент. (бел.ред.)

Василев е завършил Националната спортна академия. Родом е от Перник.„Аз съм тренирал класическа борба, но не бих казал, че борбата е най-популярния спорт, бих казал, че като цяло спортът в Перник е популярен.Борбата е един от успешните спортове. Баща ми ме отведе на тренировките за първи път. Тренирах 2 – 3 месеца футбол като дете и той просто е преценил, че в борбата имам по-големи шансове и от стадиона ме премести в зала “Дружба”, разказа за „Закуска на тревата“ Ники Василев.

Със световната шампионка от Полша 2022 Магдалена Иванова

В Америка работи като шофьор на камион. Организира спортни състезания и за 16 години в Америка е направил за българите много повече от хора, които са имали властта и парите да го направят.

Той организира набирането на средства за български дечица, които имат нужда от лечение, за българите в Чикаго организира също 3 футболни отбора за различни възрасти./БНР Снимки – Facebook

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular