Home Регион Перник Перничани масово ползват централно парно отопление

Перничани масово ползват централно парно отопление

0
Перничани масово ползват централно парно отопление

В града плащат 127,20 лв./МВтч

Зимният сезон настъпва и все повече домакинства търсят алтернативни на досегашните си методи за отопление и пресмятат кое ще излезе най-евтино. Цените на електроенергията, парното и дървата за огрев са сериозно повишени в сравнение с миналата зима. Преобладаващата част от сградите в Перник – жилищни и обществени, са на централно парно отопление. „Перник е най-топлофицираният град в България, ние не можем без нашата топлоцентрала“, твърди кметът Станислав Владимиров.
В момента топлоенергията в домовете на перничани струва 127,20 лв./МВтч. Миналата зима цената й е била 101,18 лв./МВтч. Според ръководители на местната „Топлофикация“ перничани ползват една от най-евтината топлоенергия в страната.

За да облекчи абонатите си, „Топлофикация – Перник“ провежда две кампании. С акцията под наслов „Замразете сметките, не дома си“ дружеството обяви нова промоция за сключилите договор „Равни вноски“. Договорът предвижда сумите за парно и топла вода да се издължават на равни месечни вноски, изчислени на база потребление на топлинна енергия от предходната година. При този контракт се ползва 8 процента отстъпка при предплащане на шест месечни вноски и 10 процента при авансово плащане на 11 вноски. С 20 на сто по-ниски ще бъдат и изравнителните сметки на абонатите с договор „Равни вноски“. От „Топлофикация-Перник“ уверяват, че при наличието на договор „Равни вноски“ отстъпките до голяма степен компенсират увеличението, заедно с намалената ставка на ДДС.

„Този сезон дървата за огрев са дефицитни и доста по-скъпи, цената на природния газ също. Парното освен най – комфортно, остава и най-евтината алтернатива за зимно отопление на домакинствата“, увери Йордан Йорданов – ръководител на отдел „Маркетинг и продажби на топлинна енергия“ в „Топлофикация – Перник“. Наскоро дружеството обяви и кампания „Безлихвена ваканция“. Абонатите с просрочени фактури ще могат да погасят безлихвено задълженията си до края на годината, без да подават молба за разсрочване, предава БТА.