Wednesday, June 26, 2024
HomeКриминалниПернишка следа в крупните обири на украинци по Черноморието!

Пернишка следа в крупните обири на украинци по Черноморието!

Несебърлия и перничанин задигали пачки с пари и скъпи вещи от бежанци

Укривали злато, часовници, монети и накити в стени и каси на жилища в затворен комплекс

49-годишен перничанин и 50-годишен мъж от Несебър стоят зад крупни обири на украинци по Черноморието. Двамата са спипани при кражбата на 30 000 долара и 10 000 украински гривни от квартирата на 31-годишна бежанка в Бургас. Крадците проникнали в жилището на 1-я етаж в бл.196 в к-с “Изгрев”, обитавано от жената с предоставена временна закрила. Валутата била съхранявана в скрин в спалнята на жилището. Ударът е извършен във времето от 12 до 14.10 ч. на 21-ви април.
След това двамата мъже се укрили в комплекс от затворен тип, разположен на територията на Несебър. Те обаче оставили следи, по които бургаските криминалисти стигнали до извършителите.

При извършените претърсвания на обитаваните от криминално проявените мъже жилища полицаите попаднали на интересна находка – в стените и в луфтове на касите на вратите открили множество златни накити, колекционерски монети, мобилни телефони, часовници, специализирана електронна техника, технически инструменти и заготовки за преодоляване на заключващите устройства на вратите, както и големи парични суми в щатски долари и украински гривни.

Установено е, че двамата криминално проявени мъже извършвали домови кражби от жилища, обитавани предимно от украински граждани.
Несебърлията набирал информация за набелязаните жилища, извършвал наблюдение, като подробно проучвал района и навиците на обитателите. Впоследствие заедно с перничанина реализирали кражбите, като основно търсели бързо конвертируеми вещи – златни ценности и парични суми, каза директорът на ОД МВР ст.-комисар Калоян Калоянов.

При извършване на кражбата ролите на двамата мъже били ясно определени – несебърлията наблюдавал района и играел ролята на “отцепка”, а перничанинът извършвал проникването в жилищата чрез използване на специализирани технически инструменти.

С прокурорско постановление срока на задържането на двамата криминално проявени мъже е удължен на 72 часа. Предстои внасяне на искания за налагане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”.
Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на двамата продължава.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular