Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионПетричПетрич празнува! Беласица се върна в професионалния футбол

Петрич празнува! Беласица се върна в професионалния футбол

5 000 души на стадиона изгледаха паметен мач, русалиите изпълниха ритуални танци

21 май 2022 г. ще остане паметен в историята на футбола на вековния град Петрич. В мач от 36 кръг за първенството на ЮЗ трета лига на стадион Цар Самуил пред около 5000 зрители /нещо невиждано в последните години/ мъжкият отбор на ОФК Беласица победи Вихрен Сандански с 3:2 и два кръга преди края на първенството е новият член на втора професионална футболна лига. Чест прави на организираните фенове-привърженици на Беласица-сектор 5-които пета година вече подкрепят любимата си Бела, придружавайки ги из цялата страна . Върхът на тяхното отношение и уважение към представителния петрички тим бе именно изминалата събота на стадион Цар Самуил. Преди двата отбора да излязат на терена представители на Сдружение „Русалии – Петрич“ изведоха двата отбора до средата на терена, изпълниха ритуални танци, характерни само за Петрич, което повиши градуса на настроението на хилядите привърженици на Бела преди първия съдийски сигнал на главния арбитър Георги Димитров.
Началото на мача бе отлично за отбора на домакините, които до 12-та минута поведоха в резултата с 2:0. В 7-ма минута след центриране на Аспарух Шамкалов топката срещна ръката на Мерт Тасим и главния съдия отсъди дузпа, която Симеон Бояджиев превърна в гол за 1:0. Пет минути по-късно Аспарух Шамкалов отново от левия фланг с прецизен пас намери Марти Таушанов, който майсторски търкулна топката покрай вратаря на гостите Иван Топалов за 2:0.

Това сякаш успокои футболистите на домакините, които смятаха , че мачът е решен, но сгрешиха. В 14-т минута Александър Якимов бе повален в наказателното поле на домакините и този път главния съдия отсъди дузпа в полза на Вихрен, която Вальо Георгиев превърна в гол за 2:1. Петричките футболисти отново пренесоха играта в половината на гостите, последваха пропуски на Айвън Ангелов, Аспарух Смилков. В 29-та минута Янислав Тусонджиев проби защитата на Беласица отляво, шутира от движение и вратаря Кирил Георгиев изби кълбото. На два пъти Атанас Карачоров по десния фланг направи скоростни атаки, центрира удачно в наказателното поле на Вихрен, но Аспарух Смилков и Айвън Ангелов не бяха точни отблизо. В 38-ма минута Айвън Ангелов се устреми директно към противниковата врата и бе повален в наказателното поле, но главния съдия Георги Димитров се направи на разсеян и не посочи бялата точка, което му донесе бурни негодувания от страна на присъстващите на стадион Цар Самуил. Минута по-късно Или Цеков-с много добри прояви в отбора на Вихрен – се възползва от груба грешка на Аспарух Шамкалов, открадна топката и я насочи в долния ляв ъгъл на Кирил Георгиев за 2:2. Това сякаш послужи като допинг да отбора на гостите и на два пъти по-късно Илия Цеков и Александър Якимов изскочиха в удобни позиции за гол и само добрата намеса на вратаря Кирил Георгиев бе причина това да не се случи. В самия край на полувремето Иван Вълчанов центрира отляво от фаул в наказателното поле на гостите и Марти Таушанов с глава изпрати топката встрани от няколко метра на противниковата врата.
Втората част на срещата започна добре за отбора на гостите. В 47-ма минута при бърза контраатака на Вихрен топката попадна у Илия Цеков, който от 30-тина метра уцели дясната странична греда зад Кирил Георгиев, но кълбото не премина зад голлинията. От този момент нататък футболистите на Беласица повишиха оборотите си. Атаките по фланговете се провеждаха предимно чрез Атанас Карачоров отдясно и Аспарух Смилков отляво. В 54-та минута Аспарух Шамкалов с далечен шут разтресе лявата странична греда зад Иван Топалов. Две минути по-късно Таушанов бе изведен в наказателното поле на гостите, но Добрин Денев го посрещна навреме и не позволи на петричкия нападател да стреля. Старши треньорът на Беласица Николай Николов пусна в игра поетапно Живко Димитров, Мартин Русков, Димитър Иванов и Любомир Христов. Влезлия в игра Живко Димитров още при първото си съприкосновение с топката не успя отблизо да огорчи вратаря на гостите Иван Топалов. По-късно пропуски направиха Айвън Ангелов и Атанас Димитров. В 74-та минута след триходова атака, подета от Айвън Ангелов, последва пас към Марти Таушанов, той отдясно успоредно на голлинията насочи топката зад защитата на гостите и резервата Димитър Иванов изпрати топката в мрежата на противника за 3:2. Преди това главния съдия отмени гол на Димитър Иванов, преценявайки че е бил в положение на засада. Този резултат се запази до края на срещата и два кръга преди края на първенството отборът на Беласица доби право да стане новия член на втора професионална лига от следващото първенство. Появи се заря, обстановката стана изключително тържествена, и имаше защо.

Бела се завръща във втора професионална лига след 13 годишно изгнание в аматьорския футбол след безхаберие на предишни общински ръководства, бездарни треньори и случайно попаднали хора в управата на клуба. Нещата при сегашния кмет за коренно различни, има финансова обезпеченост и това бе в основата заедно с невероятната подкрепа на организираните фенове на Бела да се стигне до този щастлив момент – на 21 май мъжкият отбор на Беласица да си подпечата визата за втора професионална лига.
Емил Велев-старши треньор на Вихрен коментира след двубоя: “Стана един много добър мач. Домакините поведоха с 2:0. Успяхме да изравним. Имахме и още няколко чисти голови положения, но това са ни моментните възможности. В този мач заради контузии не играха титулярите Димитър Макриев и Веселин Минев и наказания Мартин Попов. Това също се отрази на качеството на играта на нашия отбор. В интерес на истината футболистите на Беласица изградиха повече атаки, успяха да отбележат още един гол и стигнаха до спечелване на регионалното дерби. Поздравявам футболистите на Беласица затова, че от следващото първенство ще играят във втора професионална лига. Пожелавам им успех и за в бъдеще. Изразявам своето недоволство от съдийството. Много станаха загубите ни заради груби съдийски грешки, като напоследък ни режат по ритуален начин, и то все в продълженията”.
Старши треньорът на Беласица Николай Николов изрази радостта си от победата на отбора над Вихрен. „Това е огромен успех за нашия отбор, за всички, които бяха на стадиона и за града. 13 години мъка, труд, в които постигнахме целите си. Очаквах труден мач. В първите минути поведохме с 2:0, след това една дузпа прекърши нашия ентусиазъм и скова нашите действия на терена и се стигна до равенство. Показахме характер и стигнахме до победата. Беласица винаги е търсила победата, така ще бъде и в оставащите два мача. Трябва да играем за честта на клуба и града, за да покажем, че неслучайно сме на това място. Има разлика между Втора и Трета лига и по най-бързия начин ще трябва да променим мисленето си за по-горното ниво. Два дни ще празнуваме, да отпочинем, да ни се върнат усмивките на лицата, да бъдем по-спокойни и до края на другата седмица ръководството да се срещнат, за да мислят какво, защо, как – и да започнем едно по едно. Да се види дали аз ще остана, дали ще дойде друг колега-това са нормални неща. Аз се радвам Беласица да върни нагоре“, сподели Николай Николов.
Беласица: Кирил Георгиев, Атанас Карачоров, Валентин Костов, Атанас Димитров, Аспарух Шамкалов, Симеон Бояджиев, Иван Вълчанов, Айвън Ангелов, Аспарух Смилков, Даниел Пехливанов, Марти Таушанов /Живко Димитров, Мартин Русков, Димитър Иванов, Любомир Христов/Вихрен: Иван Топалов, Метр Тасим, Добрин Денев, Костадин Костадинов, Валери Георгиев, Илиян Джавалеков, Петър Добринков, Илия Цеков, Александър Якимов, Янислав Тусонджиев, Емил Найденов /Антоан Велев, Костадин Апостолов, Валентин Удев/

Ташко СУЛЬОТОВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular