Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионБобов долПиян шофьор от Бобов дол плати 3000 лв. за стойността на колата...

Пиян шофьор от Бобов дол плати 3000 лв. за стойността на колата след споразумение

Районен съд – Дупница наложи наказания на водач на МПС управлявал след употреба на алкохол – престъпление по чл. 343б, ал. 1: „Лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години, както и „глоба“ в размер на 300 лева;  „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 8 месеца. Съдът определи, обвиняемият да плати в полза на държавата и сумата от 3 000 лв., левовата равностойност на лекия автомобил, послужил за извършване на престъплението, доколкото МПС не е негова собственост.

Районен съд – Дупница одобри споразумението постигнато между прокуратурата и защитата на В. П. / на 48 години, неосъждан, от гр. Бобов дол /. Обвиняемият се признава за виновен в това, че на 13.09.2023 г., около 06.50 ч. в гр. Бобов дол, е управлявал МПС – “Ауди А6“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 промила, а именно: 1,38 промила на хиляда, установено по надлежния ред – с химическа експертиза. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът, служебно и на основание чл. 343б, ал. 5 от НК, с оглед събраните доказателства за собствеността и стойността на процесното МПС – „Ауди А6“, оценен на 3 000 лв., приема че, доколкото подсъдимият не е собственик на същото, следва да присъди същият да плати в полза на държавата равностойността на лекия автомобил, послужил за извършване на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК, установена чрез заключението на приетата съдебно – оценителна експертиза. Определението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ОС-Кюстендил.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular