Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионКюстендилПланинската спасителна служба в Кюстендил на първа среща с колеги от Кочани

Планинската спасителна служба в Кюстендил на първа среща с колеги от Кочани

Планинската спасителна служба в Кюстендил е осъществила първата си среща с новосформирания Спасителен отряд в Кочани, Република Северна Македония, който ще отговаря за Осоговската планина от частта й в Северна Македония, съобщи за БТА ръководителят на отряда в Кюстендил Антоний Божков. “Надяваме се на ползотворно сътрудничество в бъдеще, обмяна на опит и помощ”, коментира Божков.

Той разказа, че колегите му от западната ни съседка тепърва организират доброволната служба и също разчитат на помощ от държавата при набавянето на планинско спасително оборудване.

Доброволци от Северна Македония са посетили и разгледали Осоговската планина в българската й част, разказа още Божков, като посочи, че предстоят общи срещи и от другата страна на границата. Божков припомни, че спасителни екипи са работели заедно и в годините назад, както при случая с изчезването на мъж от събор край Руен преди три години.

Осоговската планина е планина в Западна България и Република Северна Македония. Тя е петата по височина в България. Най-високата ѝ точка е връх Руен – 2251,3 м, който се намира на границата между двете държави и е един от 100-те национални туристически обекта.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular