Saturday, June 22, 2024
HomeРегионСапарева баняПланински спасители с предупреждение за опасна снежна козирка над хижа "Рилски езера"

Планински спасители с предупреждение за опасна снежна козирка над хижа “Рилски езера”

За снежна козирка от 3-4 метра при втория улей над хижа “Рилски езера”, предупреждават скиори и планинските спасители от отряда на ПСС в Дупница.

“Това е опасно най-вече за скиорите. Иначе, условията за ски и за излети по циркуса са добри, като особено важна е добрата зимна екипировка. Такива козирки се образуват често в планината при силен вятър, който пренася сняг по някое от билата или по ръбовете на планинските върхове.

В зависимост от терена под козирката нейният край може и да е видим, но може да е и в пространството, над което е надвиснала. Може да е запълнено със сняг и опасният участък да прилича на съвсем обикновено било. Козирката при втория улей дори е нацепена”, обясни дежурният спасител Божидар Джокин, цитиран от БНР.

“Това е навявка от силните ветрове, образуват се в подветрените склонове такива козирки. Опасно е да няма някой отгоре, защото може да падне заедно с него, да се откъсне”.

Въпреки студеното време и минусовите температури на Езерата  има любители на екстремните спускания.

“Хора има – туристи, скиори. Ски пистите са обработени и предлагат чудесни условия за ски. Времето е хубаво –  слънчево, тихо. Става за туризъм, но туристите да са подготвени за високата планина”, предупреди Джокин.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular