Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионДупницаПоказват най-важните сражения по време на Руско-турската война 1877-1878 г. до края...

Показват най-важните сражения по време на Руско-турската война 1877-1878 г. до края на март в Дупница

По повод Националния празник на България – 3 март,
Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” гостува в Дупница с изложба – „Пътят на свободата. От Шипка до Сан Стефано“.
На официалното представяне на изложбата д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“, сподели:
„Целта на изложбата „Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано“ е да представи едни от най-важните сражения по време на Руско-турската война 1877-1878 г., довели до подписването на предварителния мирен договор в градчето Сан Стефано. Изложбата започва с августовските боеве за Шипка и проследява внезапната турска атака през септември, описва събитията по време на Зимното шипченско стоене, падането на Плевен, всеобщото настъпление на руската армия, завършило с достигането и пред стените на Цариград и подписването на мирен договор, с който се възстановява българската държава.“
Д-р Ангелов разказа за целите на войната, за резултатите и защо тя за нас остава освободителна. Сподели интересни и не толкова популярни факти от хода на военните събития в края на 1877 и началото на 1878 г. в района на Казанлък.
В изложбата участват и движими културни ценности от фонда на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и ИМ – Дупница.
“Получихме ценни подаръци за библиотеката на музея и Читалищна библиотека – юбилейния сборник и календари по повод освещаването на храма „Рождество Христово“ в Шипка! Благодарим, колеги! Изложбата може да разгледате до 31 март в Общинска художествена галерия!”, коментираха от музея.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular