Sunday, June 16, 2024
HomeРегионДупницаПоликлиниката в Дупница чака ДАМТН да разреши пускането на ремонтирания асансьор

Поликлиниката в Дупница чака ДАМТН да разреши пускането на ремонтирания асансьор

  • Документите са в Благоевград, платих 55 лв. такса за проверката, но още ги няма, заяви управителят на етажната собственост Пламен Ачов

  • Предстои ремонт и на втория асансьор

Липсата на документ за въвеждане в експлоатация на възстановения асансьор в Диагностично-консултативния център -1 (ДКЦ-1, известен като новата поликлиника) в Дупница притеснява Управителния съвет на етажната собственост на сградата. След извършеното обновление асансьорът работи, но от отдела на Инспекцията за държавен технически надзор към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ в Благоевград забавят проверката, въз основа на която се издава документ за пускането на съоръжението.
„Асансьорът е напълно обновен. Сменено бе всичко – рамата, подемната машина, въжетата, подемните механизми, съпътстващи работата на асансьора. Всички части са със сертификати за годност. Все още обаче чакам от инспекцията в Благоевград да извършат проверката и да издадат разрешение. Изпратих документите, платил съм и 55 лева такса, но не знам кога ще дойдат”, каза Пламен Ачов – управител/председател на Управителния съвет на етажната собственост на сградата в отговор на наши въпроси.
Управителят допълни, че са доволни от фирмата и им гласуват доверие за ремонт и на втория асансьор, който е извън строя вече 10 години.
„От „Лифтком” изпратиха петима човека да работят, вместо двама, за да приключат навреме. Работиха в събота и неделя и от 3 юли асансьорът се движи. Обновиха и кабината – за тяхна сметка поставиха огледало, облепиха стените с фолио, залепиха бели платна от стиропор на тавана. На общо събрание на Управителния съвет на етажната собственост бе решено останалите след ремонта на големия асансьор средства, които събрахме, да бъдат вложени в ремонта на малкия асансьор. Фирмата иска около 14 000 лева. Отново ще се подменят частите, като ще се постави и ел. табло. В момента чакам офертата и до края на месеца се надявам ремонтът да приключи”, подчерта Ачов.

Отговарящите за сградата се надяват и на скорошно изплащане на средствата, дължими от общината за ползване на асансьора, поддръжка и ел. енергия на общите части. Както е известно, в сградата се намира един от общинските центрове за деца в неравностойно положение. Всичките ползватели и собственици на помещения в постройката- основно лекарски кабинети, са 57, част от които са с непокрити сметки за асансьор.
„Има още трима-четирима лекари, които всеки момент очаквам да се издължат. От общината също не са си платили още сумата от 2 350 лева за центъра за деца с увреждания на четвъртия етаж. Работещите в центъра, родителите и децата, които го посещават, ползват асансьора. Разговарях с представители на общината и Общинския съвет за сметката. Дължат пари и за текущи разходи – за почистване и за ток за общите помещения, които са 70 лева месечно”, обясни управителят.
Припомняме, че в края на юни повреда на единствения работещ асансьор в поликлиниката принуди болни, сред които хора в инвалидни колички, с патерици, да се изкачват пеша по стълбите на 4-етажната сграда. Дни след като съоръжението спря да работи, кметът Методи Чимев сигнализира за проблема РЗИ-Кюстендил, и бяха предприети мерки.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular