Monday, May 13, 2024
HomeАктуално от днесПореден успех! Младият учен от Сандански инж.Явор Данов е носител на наградата...

Пореден успех! Младият учен от Сандански инж.Явор Данов е носител на наградата “Иван Евстратиев Гешов”

Поредно признание за младия учен от Сандански инж.Явор Данов.
На тържествена церемония по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на славянската азбука, просвета и култура, той бе удостоен с награда „Иван Евстратиев Гешов”.
Отличието се връчва от Общото събрание на Българска академия на науките. Целта е да бъдат открити и стимулирани талантливите изследователи в БАН, да се подпомогне тяхното развитие, израстване и международни контакти.
Инж. Данов е отличен в направление “Нанонауки, нови материали и технологии”.
Награждаването се извърши на от чл.-кор. Евелина Славчева (председател на ОС на БАН) и Никола Георгиев Минчев (председател на народното събрание).

“Благодаря на хората, които са част от моят академичен път! Благодарение на Вас получих второ отличие през първата половина на 2022 г.”, заяви инж. Данов.
Припомняме, че през месец април той спечели наградата “Проф. Иван Шопов” за “Изявен млад учен в областта на полимерите”, която се връчва от Съюза на химиците в България за 19-а поредна година. Откритията на инж. Явор Данов обещават по-добро усвояване и засилена ефективност на лекарства, третиращи психични разстройства, различни възпалителни процеси и хронични болки, посочиха от БАН.
Инженер Явор Данов е роден в град Видин. Учил е в Сандански – Първо ОУ “Свети Климент Охридски” и ПГ „Яне Сандански“ – Випуск 2013 с класен ръководител Валентина Кесарова. Завършил е бакалавър по инженерни биотехнологии в ХТМУ с дипломна работа, разработена в Политехнически университет Атина, Гърция. Магистратурата си е завършил в ХТМУ. В момента работи в Букурещ, Румъния, в биофармацевтичната сфера.

RELATED ARTICLES

Most Popular