Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниБългарияПрезидентът: Призовавам българите масово да гласуват

Президентът: Призовавам българите масово да гласуват

Президентът Румен Радев призова българите да гласуват масово на днешния предсрочен парламентарен вот. Държавният глава коментира, че при висока избирателна активност ще има легитимен парламент. Радев се надява 46-ото Народно събрание да сформира предвидимо и легитимно правителство.

След като упражни правото си на вот, президентът коментира, че е гласувал за държава, която работи в интерес на обществото, а не на скрити кръгове, и в която младите хора виждат бъдещето си.

“Аз силно се надявам, че партиите извлякоха своя урок от предишните избори и ще подходят много по-конструктивно, много по-отговорно, за да бъдат на висотата на очакванията на гражданите. Това е най-важната задача за тях. Най-важното днес е българите да излязат и масово да гласуват. Затова ги призовавам всички, защото това е начинът – да осъзнаем, че ако искаме да имаме легитимно и стабилно правителство и парламент, ние трябва да го направим, ние с нашия глас.”

Според президента няма проблем с машините за гласуване.

“Както виждам, няма проблем с машините. Няма опашки, гласува се бързо, лесно и удобно”.

В отговор на въпрос на журналист от Република Северна Македония, дали след избора на ново правителство София ще промени политиката си към Скопие, Радев каза, че това зависи от открития диалог между двете държави.

“И този диалог да се води в една от двете столици, а не в Брюксел, Париж, Берлин и така нататък. Ние между нас трябва да се разберем и трябва да е ясно, че зависи от изпълнението на Копенхагенските критерии за членство от страна на Република Северна Македония.”/БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular