Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионДупницаПроф. Алекси Тасев представи книгите си в Дупница

Проф. Алекси Тасев представи книгите си в Дупница

Проф. д-р Алекси Тасев събра най-близките си хора – роднини, приятели, колеги и съмишленици, в библиотеката при НЧ ”Зора 1858”. Поводът и причината са 38-годишна достойна обществена и политическа кариера и 35 години авторско писане на различни по жанр и тематика книги и статии. Последната книга, излязла през настоящата година, е „Енциклопедия на над сто известни дупничани”, съобщиха от библиотеката.

На последната среща с читателите авторът представи две подробни презентации. Първата е: ретроспекция на издадените книги и авторски статии в българския периодичен печат, а втората – за реалните измерения на управленската му кариера и за живота му, какъвто го вижда днес от дистанцията на времето. Дупнишката общественост трябва да знае кои са личностите, оставили материална и нематериална следа в развитието на нашия град , включително строежа на новата част на библиотеката – отдел „Читалня”, отдел „Краезнание”, кабинета на главния библиотекар и отдел „Изкуство”/тогава/.

Главният библиотекар Наталия Павлова направи рецензия на енциклопедията – като вид издание, като съдържание, като принос в палитрата на краеведската литература за Дупница.

Като своеобразна емоционална кулминация оперният певец Петър Петров изпя „Многая лета”, а авторът получи заслужено поздравления и пожелания за здраве и творческо дълголетие.

Изключителен жест е желанието на автора да дари сумата от продадените книги за закупуване на нова литература за библиотеката.

Алекси Тасев е роден е в с. Паничарево (община Бобов дол) през 1945 г. Завършил е специалност „Застрахователно дело“ във ВФСИ „Д. А. Ценов“.Тасев е кмет на Дупница в периода 1985 – 1989 г. Доц. Алекси Тасев е кмет на община Дупница във времето от 1985-а до 1989 година. Написал е десетки изследвания и книги за историята на града и района.

RELATED ARTICLES

Most Popular