Wednesday, May 22, 2024
HomeНовиниСвятПутин откри голямо газово находище в Сибир, от което ще се доставя...

Путин откри голямо газово находище в Сибир, от което ще се доставя газ за Китай

Предпоследната тръба за руски газ към Европа гръмна

Руският президент Владимир Путин пусна в експлоатация Ковиктинското газово находище в Иркутска област и участък от газопровода “Силата на Сибир” до него, предаде ТАСС.

“Започвайте работа”, каза Путин по видеовръзка, след което екипът влезе в диспечерската зала.

В церемонията участва и ръководителят на “Газпром” Алексей Милер.  Находището, което е най-голямото в Източна Русия, ще доставя газ към Китай по газопровода “Силата на Сибир”, допълва Ройтерс./ В Чувашия е взривен предпоследният газопровод, който доставя гориво в Европа. Доставките на руски газ за Европа, които паднаха до 10 % в сравнение с довоенните времена, са застрашени.

В Чувашия е гръмнал магистралният газопровод “Уренгой – Помари – Ужгород”, съобщи Интерфакс. Построеният през 80-те години тръбопровод доставя руски газ от Западен Сибир през Украйна в Австрия и Германия и е последният канал за доставки от “Газпром” в ЕС след спирането на “Северен поток” и “Ямал-Европа”.

Съобщението за пожар в резултат на изтичане на газ е получено в извънредните служби на Чувашия в 13.44 ч. местно време. Инцидентът е станал близо до село Ямбахтино във Вурнарски район на републиката. Аварията е станал по време на ремонтни работи, които са извършвани от “Газпром трансгаз Нижний Новгород”.

Трима от ремонтните работници са загинали, съобщава президентът на Чувашия Олег Николаев. Оцелял е шофьорът, който е в шок.

Още не може да се каже кога ще бъде пуснат отново газът. Спирането на газопровода доведе до мигновено поскъпване на газа на TFT борсата.  В момента “Газпром” пуска през Украйна 42 млн. куб. м в денонощие и това е последната тръба, която доставя руски газ към Австрия и Германия.

В момента към Европа има доставки на руски газ само по “Турски поток”, който минава през България доставя гориво за Сърбия, Унгария, Австрия.

RELATED ARTICLES

Most Popular