Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионРадомирРадомирското село Долни Раковец посреща гости на Първия фестивал на чесъна

Радомирското село Долни Раковец посреща гости на Първия фестивал на чесъна

Радомирското село Долни Раковец е домакин на първия фестивал на чесъна. В продължение на два дни местни и гостуващи производители от страната представят традиционни продукти, а за доброто настроение на присъстващите бе представена и богата фолклорна програма.

Долнораковският чесън се отличава със своята дълготрайност и вкусови качества. Това е чесън с история, твърдят инициаторите на фестивала, обединени в сдружение под наименованието „Здраве в скилидка“. „Нашият сорт е по-различен, по-червена е скилидката, характерно е, че вътре няма стъбло, вкусът му е по-различен – не е много лютив, защото расте през пролетта, когато има влага и може би влияние оказват и минералните извори, които са в селото. Отличава се със своята дълготрайност и лечебни свойства“ – каза за Радио Благоевград Анелия Иванова, един от големите производители на чесън в село Долни Раковец.

Домакините изненадаха гостите с дегустация на характерни местни гозби с чесън, както и чеснови пасти, масла и др. Дадоха им възможност да участват в своеобразно състезание по плетене на венци от чесън, както и много игри и забавления. „Чесънът е традиционна култура за Долни Раковец и региона и е чудесна идеята да бъде организиран такъв фестивал. Надявам се да стане традиционен, за да дойдем отново тук, да се докоснем до земята, до трудолюбивите хора, които произвеждат чиста храна, която за съжаление в нашето съвремие става все по-голяма рядкост“ – каза жена от София, която присъстваше на фестивала със семейството си.

Местните хора са убедени, че чесънът от Долни Раковец е естествена ваксина, грипът ще те заобикаля, а кръвното налягане ще е в норма.

RELATED ARTICLES

Most Popular