Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионБанскоРека Места отнесе въжен мост, две къщи в Якорудско са наводнени

Река Места отнесе въжен мост, две къщи в Якорудско са наводнени

Срутване затвори пътя между селата Места и Господинци

Река Места излезе от коритото си в района на банята в м. Света Варвара до село Елешница. По-ниският десен бряг на реката е наводнен, под вода е изворът с горещата вода. Около метър е водата във вилите и селскостопанските постройки в непосредствена близост до реката.

Въженият мост над р. Места отново бе отнесен. Картината се повтаря отпреди 6 години, когато придошлите води нанесоха поражения на съоръжението. То бе възстановено от община Разлог през 2017 година, а междувременно хората стигаха до отсрещния бряг, където е параклисът “Света Варвара”, със самоделно направен седалков лифт.

В община Якоруда река Места заля две къщи в село Черна Места. Почти през цялата нощ екипи на пожарната са отводнявали пострадалите постройки, в които живеят две семейства. Водата е изпомпана, но е останала калта. Засега не се налага евакуация. Кметът Джемал Шарански съобщи, че от придошлите води и наносите е запушен водопроводът на селото.  Деретата около селото преливат.


Река Места е заляла и много земеделски насаждения около селото и е достигнала и до пътя, по който върви трафикът  Разлог – Якоруда – Велинград – Пазардждик – Пловдив.

Същевременно стана ясно, че поради срутване на земна маса на път II-19 между селата Места и Господинци и двете пътни ленти са затворени за движение, съобщиха от Областната дирекция на МВР /ОДМВР/ в Благоевград.
Водачите могат да преминават през Гоце Делчев – проход Попови ливади /Папаз чаир/ – Катунци – АМ “Струма”, допълват от там.
Контролът по безопасност на движението в района се осъществява от полицейски екипи, които са на място, посочват от ОДМВР-Благоевград. От там призовават да се шофира с повишено внимание и скорост, съобразена с пътните условия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular