Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионДупницаРъст на заболелите с летни чревни вируси отчитат педиатри и инфекционисти в...

Ръст на заболелите с летни чревни вируси отчитат педиатри и инфекционисти в Дупница

Норо и ентеровируси повалят деца и възрастни с повръщане, диария и болки в гърлото

Медици: Вирусите циркулират заради увеличения пътникопоток през сезона, предпазвайте се със сапун и вода

Ръст на заболелите с летни чревни вируси, отчитат педиатри и инфекционисти в Дупница. Над 30 са преминалите през филиала на Центъра за спешна и неотложна помощ в града през уикенда с оплаквания от стомашно неразположение, диария и повръщане. Капацитетът на Инфекциозно отделение в Общинска болница “Св. Иван Рилски” е изцяло зает, установи проверка на “Вяра”. 8 от настанените за лечение пациенти са малки деца, останалите болни са възрастни, но със същите симптоми. Ръстът в регистрираните случаи е отбелязан и Седмичната справка за заразните заболявания в област Кюстендил.

Типичните оплаквания са свързани с болки в корема, диария, повръщане и повишена температура. Най-засегнати са мачуганите, при които симптомите се проявяват внезапно и бурно, като често това е съпроводено и с бързо обезводняване на организма. “В момента циркулират най-вече ентеровируси и норовирус, които са доказани в Националния център по заразни и паразитни болести с изпратени на място проби. Има изолирани и няколко случая на ротавируси, които са по-опасни за малките деца, тъй като при тях протичат с усложнения и водят до бърза дехидратация на организма”, коментират специалистите по Инфекциозни болести в Дупница.

Те отбелязват, че норовирусите са нетипични за летния сезон по нашите ширини и обясняват появата им през юли и август с повишения пътникопоток по време на отпуските. “В региона има много гастербайтери, които се прибират при роднините си. Внасят със себе си храни и напитки. През последните няколко седмици регионът е посетен от хиляди туристи на Рила. В съседната курортна община Сапарева баня басейните работят при пълен капацитет, там също има много чужденци. Немалко са връщащите се от Черноморието, където на места бяха отчетени отклонения в качеството на морската вода. Всичко това благоприятства пренасянето на вируси, които като цяло не са характерни за летния сезон у нас. Норовирусът, който се характеризира с диария и повръщане на фонтани е типичен за България през зимата и пролетта, но очевидно настоящото положение е различно заради движението на хора и стоки”, коментират инфекционистите.

Те отчитат и завишен брой на заболелите с ентеровирусни инфекции, които най-често водят деца и родители пред кабинетите на педиатрите. Сред симптомите са висока температура, треска, болки в гърлото и обриви по тялото.

Общинската болница в Дупница

С цел ограничение на заразените, медиците призовават за спазването на висока лична хигиена. “Топлата вода и сапунът са най-важното нещо. Те не могат да се заменят от мокрите кърпички, които най-често се използват от майките след игра на децата по градинки и катерушки. Предвид топлото време, избягвайте и консумация на храни, които се продават на открито и за които нямате информация за начинът на съхранение”. Те съветват родителите на малки деца да избягват разходките в най- горещите часове и да ограничат посещенията на басейни.

RELATED ARTICLES

Most Popular