Monday, June 17, 2024
HomeНовиниБългарияСветият Синод избра новия Сливенски митрополит

Светият Синод избра новия Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той беше избран със седем гласа от митрополитите от Светия Синод. За мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Синода, бяха дадени пет гласа от архиереите от БПЦ.

„С трепет се изпълва сърцето ми в този момент, когато бивам избран на тази висота на църковното служение. Чувствам се слаб да изпълня това велико служение, като не търся човешка слава, нито се стремя към гнусна печалба. Господ да ми бъде свидетел, помощник и закрилник. И нека служението ми бъде, не за да угаждам на човеци, а на Бога, който изпитва сърцата ни. Амин!”, бяха първите думи на новия Сливенски митрополит.

Кой е епископ Арсений

Знеполският епископ Арсений (Атанас Димитров Лазаров) е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора. Основното си образование завършва в с. Осетеново, община Павел баня.

Завършва с отличие пълния петгодишен курс на обучение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” – специалност „Теология”, който завършва с отличен успех през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11.08.2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 06.12.2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” – Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия, от 2009 г. е Директор и ръководител на първата църковна православна телевизия – ППТВ. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за Председател на митрополитския храм „Св. Марина” – Пловдив.

На 02.07.2014 г., по решение на Св. Синод е наречен за Знеполски епископ, а на 06. 07.2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина” е хиротонисан и от същата дата е назначен за Викарен епископ на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Протест по време на избора

По време на процеса по избор на предстоятел на Сливенската епархия пред сградата на Светия Синод се събраха протестиращи. Те обясниха, че са недоволни от отслужената от Вселенския патриарх литургия в Истанбул, на която са присъствали представители на БПЦ, както и на Украинската православна църква, която обаче не е призната от нашата. Именно в това протестиращите видяха проблем.

С избора на сливенски митрополит вече в Светия Синод ще може да се образува мнозинство за последващ избор на патриарх./НОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular