Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионДупницаСедмица без следа от Ивана: Прокуратурата разследва отвличане

Седмица без следа от Ивана: Прокуратурата разследва отвличане

Районната прокуратура – Кюстендил, териториално отделение Дупница е образувала досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода на непълнолетно лице, по повод изчезването на 17-годишната ученичка Ивана Георгиева от Дупница.

Досъдебното производство е образувано още на 23 февруари, ден след като Ивана изчезна, допълват от прокуратурата.

В случай на изчезнал човек, това е стандартен член от НК – за отвличане, по който се образува разследването и дава една първоначална рамка, коментираха юристи. Ако в хода на събиране на доказателства, се появят съмнения, че е възможно да се касае за друго престъпление, досъдебното производство може да е преобразува по друг член.

В случая обаче все повече съмнения се появяват, че ученичката вероятно е или отвлечена, или пък и доброволно някъде , където се укрива.

По непотвърдена информация Ивана и преди време е изчезнала, като тогава е била открита с момче в Благоевград. За вероятността издирваната ученичка да е извън територията на Дупница съобщи и директорът на ОДМВР – Кюстендил ст. комисар Светослав Григоров. Момичето е обявено за общодържавно издирване.

По разследването са разпитани множество свидетели –  учители, съученици, родители, както и много граждани, уточниха от държавното обвинение.

Над 150 часа 17-годишната Ивана Георгиева  от Дупница е в неизвестност. Тя изчезна от училище в четвъртък (22 февруари) и оттогава няма следа от нея. Ученичката от 11 „а” клас на ПГХВХТ е напуснала  сградата на училището внезапно, като оставя в класната стая своя телефон. Вечерта на същия ден постъпва сигнал в Районното управление, където родителите ѝ са съобщили, че не се е прибрала.

Периметърът на издирването ѝ бе разширен. Под ръководството на директора на ОДМВР –Кюстендил старши комисар Светослав Григоров работи щаб, в който са включени служители на Главна дирекция “Национална полиция“, Главна дирекция “Жандармерия” и Специализиран отряд за борба с тероризма”.

Над 150 служители на полицията са на терен всеки ден и участват в издирването на изчезналото момиче. В акцията са заети  десетки доброволци, ПСС-отряд Дупница, Държавното горско стопанство и Кризисния щаб към кметството. Проверяват се всички сигнали, съобщиха от полицията. Сред тях има и такива, че момичето е забелязано в Благоевград и в София, но те не са били доказани.

RELATED ARTICLES

Most Popular