Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаСъучениците на Ивана я молят да се върне

Съучениците на Ивана я молят да се върне

В Световния ден на розовата фланелка 11 „а” протегна ръце към изчезналото момиче

В Световния ден на розовата фланелка, съучениците на Ивана от Професионална гимназия по хранително-вкусови и химични технологии в Дупница отправиха апел към нея да се върне отново в училище.

„В деня, в който казваме НЕ на тормоза, казваме ДА на подкрепата и съпричастността. Казваме ДА на приятелството и надеждата и подаваме ръка към Ивана и към всички онези, които се чувстват сами.

Ние сме млади и често не осъзнаваме грешките си. Не осъзнаваме, че с действията си можем да нараним родители, учители, приятели, съученици, себе си. Но се учим. Бавно и полека осъзнаваме какво оръжие държим в ръцете си – единство! И вече знаем как да го използваме.

Ние, учениците на ПГХВХТ, заставаме заедно със своите учители и отправяме апел към Ивана да се върне при нас, защото вярваме, че надеждата, която крепи сърцата ни, е била с нея през всичките тези дни и ще я върне здрава и невредима на прага на нашето училище”, написаха във фейсбук страницата на гимназията децата от 11 „а”клас.

Съучениците на 17-тодишната Ивана Георгиева са обнадеждени от регистрираните активности във фейсбук профила на момичето и се надяват тя да види и прочете отправеното към нея послание.

Те също участват в издирването на момичето и страдат след случилото се.

„Обикалят със свои близки, с коли и мотори из целия град. Много са разстроени”, съобщи преди дни класната ръководителка Весела Владимирова. От училището отрекоха Ивана да е била жертва на насилие и изразиха съпричастност към мъката на нейните родители.

В Световния ден на розовата фланелка те участваха във флашмоб и протегнаха своите ръце към Ивана, за да и дадат знак, че я обичат и чакат.

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва деня за борба с училищния тормоз, познат като „Ден на розовата фланелка“. Инициативата започва през 2007 година в Канада.

Началото на тази история е поставено от две момчета – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те решават да подкрепят свой съученик, който е подложен на подигравки и тормоз в своето училище, след като се появява облечен с розово поло.

Двете момчета решават да купят розови тениски и на следващия ден ги раздадат в учебното заведение на всички, които са съгласни да покажат съпричастност с тормозения им приятел. По този начин те оказват морална подкрепа на своя връстник и приобщават и други към тях.

Инициативата освен това надхвърля границите на училището и се превръща в световна кампания срещу насилието. Целта й е да се повдигне темата за толерантността между връстниците, което прераства в Световен ден против тормоза в училище.

В България Световният ден против тормоза в училище се отбелязва от 2012 година насам. В последната сряда от месец февруари деца от цялата страна обличат розови тениски, за да символизират своята позиция и да кажат заедно: “Не на насилието в училище”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular