Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионПетричСкъп спомен за "Бела": 1/4 от жителите на Петрич отиват...

Скъп спомен за “Бела”: 1/4 от жителите на Петрич отиват на мач в София

ФК “Беласица” отбелязва една много специална годишнина днес.
Тя е свързана с безрезервната любов и подкрепа на местните фенове.
Ето какво разказват от агитката на “комитите”:

Футболът в Петрич винаги е бил приеман по по-особен начин от обществеността, като причината за това се крие във факта, че местният патриотизъм в този район е доста силно изразен в съзнанието на хората. Отношението към Беласица винаги е било като към нещо свое, като посредством футбола в много случаи градът се е легитимирал в България.

Годината е 1980.
След една много оспорвана „Б“ РФГ отбора на Беласица Петрич заслужено завършва като Шампион и успява да наложи волята си над отбори като Хебър, Розова долина, Вихрен и Хасково.
Петричкия тим печели 24 точки през естенния полусезон и 29 през пролетния, от тях безапелационните 39 като домакин и скромните, но напълно достатъчни за голямата цел (участие в А „РФГ“ ), 14 – като гости.

След бурно лято изпълнено с очаквания за дебюта на местната гордост в А „РФГ“, по волята на жребия в първия си мач в групата на майсторите Бела трябва да гостува на ЦСКА в сряда, 27-ми август 1980г.
По данни на спортните журналисти, а и по споменни на по-възрастните хора присъствали на този знаменит мач, близо 8000 хиляди горещи фенове на родната Беласица „атакуват“ столицата и Борисовата градина в този горещ работен ден.
Армейците дръпват с 2:0 и когато всички очакват шампионско начало на сезона, Бела изравнява за 2-2, а стадиона се взривява от емоциите на горещата и неподражаема петричка публика! Неопитността обаче изиграва роля и в крайна сметка ЦСКА печели с 4:2.

Този мач остава в историята и с рекорда в България за най-много пътуващи фенове на гостуващ отбор.
8000 петричани направили истинско шоу по Пиротска, след това подкрепяли своя отбор на стадиона със знаменитите викове:
„БЕЛА! БЕЛА! БЕЛА!“.
Тази внушителна бройка означава, че 1/4 от жителите на Петрич(по онова време около 30 000 души), са пътували за София само заради този мач.

Сега, 27 август 2021г. честваме 41г. от този знаменит дебют!
Поклон пред онази славна генерация футболисти!
Поклон пред хилядите наши съграждани, осъществили този невероятен десант на Армията!

И днес – 41 г. по-късно това е един от зрителските рекорди в Европа, за гостуваща публика на база броят жители от съответното населено място.

RELATED ARTICLES

Most Popular