Monday, June 17, 2024
HomeНовиниСвятСлед изборите Гърция се отправя на нови избори

След изборите Гърция се отправя на нови избори

Кириакос Мицотакис предвкусва още по-голяма победа на 25 юни

Окрилен от неочаквано голямата си изборна победа в неделя, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че се отправя към нови избори, за да постигне абсолютно мнозинство в парламента. Следващият вот ще бъде на 25 юни, като тогава партията победителка ще има право на 50 допълнителни депутатски места, независимо с колко е надделяла.

Консервативната партия “Нова демокрация” на Мицотакис постигна категорична победа на вота в неделя с ясна преднина от 20 процента пред своя съперник – “Сириза”, водена от Алексис Ципрас. Това е най-добрият резултат за консерваторите за последните 14 години.

Министерството на вътрешните работи на Гърция прогнозира, че Нова демокрация печели 145 места в парламента, шест по-малко от абсолютно мнозинство. Гръцкият парламент се състои от 300 депутати.

Самият Мицотакис каза, че „голямата победа надмина собствените ни очаквания“. Той обаче не успя да постигне абсолютно мнозинство, което му остави възможността или да потърси коалиция, или да свика ново гласуване.

„Заедно ще се борим от утре, така че на следващите избори това, което гражданите вече са решили – самостоятелна “Нова демокрация” – да бъде математически потвърдено на гласуването.“, обясни 55-годишният възпитаник на Харвард.

RELATED ARTICLES

Most Popular