Wednesday, May 22, 2024
HomeАктуално от днесСлед обществен натиск! Община Благоевград няма да тегли заем от близо 18...

След обществен натиск! Община Благоевград няма да тегли заем от близо 18 млн. лв. за парк “Бачиново”

Община Благоевград няма да тегли дългосрочен дълг от близо 18 млн. лв. за реновиране на крайградската паркова зона „Бачиново“. Това решиха на днешното си редовно заседание местните парламентаристи.
Това беше безспорно най-важната точка, включена в дневния ред, която касаеше предложението на кмета Илко Стоянов, относно поемане на дългосрочен дълг чрез финансов инструмент от Фонд за устойчиви градове за реализиране на инвестиционно намерение.

До решението се стигна след остри дебати и дискусии, в които се включиха и представители на граждански неправителствени организации. Гражданска демонстрация предхождаше началото на днешното редовно заседание на ОбС – Благоевград. Включилите се в нея представители на инициативата „За Благоевград“ изразиха несъгласието си за тегленето на голям общински дълг, предложен от кметската администрация. Методи Байкушев бе сред организаторите на мирния протест.

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков изказа становище, като подчерта, че спорът е само и единствено за едно – дали общината трябва да поеме дълг и защо той е толкова важен.
„Рискуваме до 2027 година да загубим много средства. Благодаря на колегите, които удържаха на натиска. Знам за всичко. Самият мен пробваха да ме сплашат чрез подписка от един господин, който няма нищо общо с Общински съвет. Не може да ме сплашвате, че ако гласувам „Против“ ще ми искате оставката. Това е моята позиция. Смятам, че днес е времето, в което Общински съвет трябва да покаже физиономия и характер, гласувайки против това недобро предложение за Благоевград“, категоричен бе Тасков.
След почти два часа дебати и изслушване на граждани от трибуната на Общински съвет, местните парламентаристи отхвърлиха предложението с 18 гласа “За”, 16 “Против” и 4 “Въздържали се”. Кметът на Благоевград, Илко Стоянов, вносител на предложението, заяви, че въпреки отрицателното решение, той все пак е удовлетворен отчасти от активизирането на гражданското общество.
Предложението, относно приемане на решение за произвеждане на местен референдум в община Благоевград също не бе прието. 8 от общинските съветници дадоха положителен вот, 12 „против“ и 15 „въздържали се”.

На редовното заседание днес местните парламентаристи приеха предложението за прекратяване на Договор за възлагане на управлението на „Благоевград инвест 2016“ ЕООД Благоевград. За временно изпълняващ длъжността управител бе определен Любомир Харалампиев за срок до провеждане на конкурс.
Единодушно с 35 гласа „За“ общинските съветници приеха предложението на Лина Ангелова – Директор на Камерна опера Благоевград, Колектива на Камерна опера Благоевград за присъждане на звание „Почетен гражданин“ на Благоевград на академик Пламен Карталов.
Приети бяха и предложенията, относно финансиране на процедури „Инвитро“ със средства от бюджета на община Благоевград и отпускане на еднократна финансова помощ на граждани, подали съответните заявления, във връзка с Вътрешни правила за работа на Комисията за разглеждане на заявленията за получаване на еднократна финансова помощ от бюджета на Общината.
Общинските съветници приеха предложение, с което магистър-фармацевтът Елица Петрова е избрана за представител на община Благоевград за участие в комисия за изработване на областна аптечна карта.
Местния парламент гласува с 34 „ЗА“ заявяване членство на Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ при община Благоевград в Националната Асоциация на Доброволците в Република България (НАДРБ).

RELATED ARTICLES

Most Popular