Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионРазлог"Старчевата" изгони злото от Разлог в първия ден на 2022 година

“Старчевата” изгони злото от Разлог в първия ден на 2022 година

Жителите на Разлог се потопиха в магията и празничното настоение на най-големия фестивал “Старчевата”, който по традиция събира на централния площад в града десетки кукери и облечени в носии мъже, жени и деца.

По традиция още рано сутринта на първия ден от новата година хората там започват да гонят злите сили.

Обичаят е древен, с голямо желание мъже и жени се обличат, за да съпреживеят традицията, която събира всички жители на града. “От деца се обличаме всички, от ранни зори, излизаме с тъпани, кой какво има вкъщи. Гоним злите духове, носим здраве и това е символа на плодородието, момчетата скачат високо. Така се свързваме с Господ, всичко се прави само за здраве”, споделят участници в празника.

В Дългата махала участниците са създали десетки сюжети, като всеки има роля в провеждането на празника.

Редом с “чаушите”, на “Старчевата” вървят облечените в носии групи. Само в една от махалите – “Вароша”, повече от 300 са дефилиращите.

“Традициите са само в кръвта и никой друг не може да го усети, трябва да се облечеш за да го усетиш”, казват хората в Разлог.

Чаушите в Разлог минават по всички улици на града, за да орисат годината и да пожелаят здраве и плодородие.

Тази година групите дефилираха по улиците в Разлог до централния площад – по определен график, с което да избегнат струпването на много хора. По този начин местните жители съхраняват традицията, без да създават опасност за близки и съграждани заради Ковид-19.

Снимки: Николай Гушевилов, Венислава Пламенова, Костадин Костадинов, Асен Великов

RELATED ARTICLES

Most Popular