Wednesday, June 26, 2024
HomeСпортСтефанов: Старият формат с 16 отбора за мен е най-добрият за българския...

Стефанов: Старият формат с 16 отбора за мен е най-добрият за българския футбол

“Винаги, когато са били 16 отбора е имало 30 кръга плюсмачовете заКупите. Видяхме, че има много недобри решения, меко казано. Има квалификации, имаприятелски мачове международни. Националите не могат да се възстановят достатъчнобързо. Старият формат с 16 отбора за мен е най-добрият за българския футбол. Имадостатъчно време и за почивка, и за възстановяване. Особено във втората част напървенството винаги изкристализират. Тогава се вижда кое е правилно и кое не, натежаваткартоните и наказанията. В Испания, Англия, Франция играят през три дни, но базата е надруго ниво. Излиза, че видяла жабата, че подковават коня и вдигнала крака. Къде правятплейофи? В Белгия. Защо няма в Испания, Англия, Германия? Нали се мерим с найголемите“. Това заяви президентът на Славия Венцеслав Стефанов в Пресклуб Българияотносно формата на Първа лига, който в момента е с редовен сезон и плейофи.

Босът на “белите” коментира и скандала с уредени мачове на Ботев Враца, заради койтоврачани бяха наказани по сигнал от УЕФА. „Има много съмнителни мачове. УЕФА разследванякои. Начинът, по който Ботев Пловдив излезе срещу Арда е меко казано позорен. Ако бяхпрезидент на БФС резултатът от тази среща нямаше да се зачита. Абсолютнобезпринципен, няма нищо футболно в това нещо. Имаше и други мачове – на Левски сЛокомотив Пловдив. Освен че са безпринципни, са срамни за българския футбол. Тозиформат е неподходящ. Не очаквам някакви драстични изменения, но за мен не еправилният формат. Чест му прави на Цветомир Найденов, че изигра мачовете си на пъленфеърплей“, добави той.

„Много скоро ще ви кажа кой ще е следващият треньор. Не искам да говоря нищопредварително, защото ще започнат спекулации, искам да бъда коректен. Ангел Славков щеостане в щаба. Подготовката ще е пак на Банско. Виктор Генев се връща в Славия, а ЕмилВиячки отива в ЦСКА 1948“, разкри президентът на Славия.

„Мачът с Арда за мен е най-голямата ни грешка. Ние си говорихме и с Ангел, аз много гоуважавам, но ако при 2:1 за Славия на вратата беше застанал Георги Петков, мачътсвършваше. Просто за мен колкото пъти гледах изравнителния гол, топката излиза извънграниците на терена при центрирането. Може би от въздуха като е, не се вижда. Като приизборите – не е важно кой гласува, а кой брои. ВАР няколко пъти ни ощети. Не помняслучай, в който да не ни е. Системата ВАР е пълна простотия. Не друго, ами този, който есложен да отсъжда, затова му казват съдия. Ти вече не си съдия, след като някой може дати каже в слушалката. Ти вече си марионетка. Не мога да кажа, че това е съдията насрещата. Свалям шапка на съдията от Шумен (Станислав Тодоров), има си собственомнение и така трябва да бъде“, категоричен бе той.„Чудеса от националния отбор не очаквам. Видях момчетата, които е извикал МладенКръстаич, не искам да му давам оценка, за мен има други, които повече заслужават, но товае мое мнение. Добре че поне Чочев е вътре. Прочетох и в националния имена на момчета,които не играят в съставите си. Малко или много не са на максимума навъзможностите си.

Шансът е нашите деца да играят. Искам да ви кажа нещо, което го мисля и смятам, че данода съм лош пророк – от тези наши 4 отбора, които са се класирали, може би 1 ще продължив по-следваща фаза. Два мача, най-много три и се прибираме. И какво? Какво следва?Защото тези отбори, които сега ще влязат, единствено ЦСКА 1948 дава шанс на повечебългари. Другите три клуба са пак от кол и въже. Това в никакъв случай няма да повишиавторитета на българския футбол. От тези, които са в националния отбор, ще гледамемачовете, ще видите, че тези, които играят в Европа ще бъдат с една класа над тези, коитоиграят в българските клубове, най-вече защото не играят редовно, нямат необходимия опит,имат желание обаче не стига само желание“.

Стефанов коментира и изключването на 41 клуба от БФС: „Не съм бил на този Изпълком, ноне виждам причина да се изключат нови 41 клуба. Самият Димитър Бербатов трябва да сидаде сметка, че дава празни обещания, ще бъде цветя и рози, защото това са предимноклубове от малките населени места, които като им кажат, че ще направят терен, аз смятам,че повечето от тях са заблудени. БФС не е Майка Тереза, имаше клубове, които не са сиплатили задълженията, членския внос, не са участвали в регионални първенства, имаше инеуредици. Сигурно е имало и такива, които са се подвели по приказките на Димитър. Тойдо вчера играеше футбол, сега се вози с тротинетка по улиците и изведнъж иска да станепрезидент. Всяко нещо с времето. Казах им и на него, и на Стилиян, че добрият вариант еда се създаде нещо, да покажат, че могат нещо, да ръководят било клуб, било спортнаорганизация, която да постигне някакви резултати. Ако само името е достатъчно, за ментова е гибелно решение за българския футбол. С нищо няма да се подобрят. Чувам занякакви спонсори, някакви нови програми. Абе, ей, не посадиш ли в нивата, нищо няма дапоникне. Първо посей, моите уважения, беше сериозен футболист, но това не означава, чеможе да бъде президент. И да правим тази схема проба-грешка не си струва. Поеми единклуб и да видим как управляваш. Изведнъжтуп отгоре. Така мисля аз“, каза още Стефанов.

Източник: БГНЕС

RELATED ARTICLES

Most Popular